Jedan član snimateljske ekipe tužio Aleca Baldwina i producente

Jedan od članova snimateljske ekipe sa seta filma Rust odlučio je tužiti producente filma, Aleca Baldwina i još nekoliko drugih članova ekipe koji su bili zaduženi za oružje na setu, a u optužnici stoji da su upravo oni glavni krivci za kršenje sigurnosnih protokola koji bi spriječili nesreću u kojoj je poginula snimateljica Halyna Hutchins.

U optužnici stoji da je Serge Svetnoy, električar zadužen za rasvjetu, stajao samo nekoliko metara od Aleca Baldwina tijekom snimanju u Novom Meksiku dok se ostatak ekipe pripremao za scenu u kojoj je Baldwinov lik trebao izvući revolver iz futrole na ramenu i uperiti ga prema kameri.

Kad je pištolj opalio, bio je to “najglasniji pucanj koji sam čuo tijekom snimanja”, a u nastavku otkriva: “Osjetio sam neobičan i zastrašujući zvuk koji je vjerojatno bio zrak pod pritiskom koji je dolazio s moje desne strane. Na desnoj strani lica sam osjetio pogodak baruta i ostalih materijala iz pištolja”.

Optužuje producente i ostale članove ekipe zbog nemara zbog kojeg je glumcu revolver predan bez prethodne provjere. Štoviše, pomoćni redatelj Dave Halls čak je najavio da je Baldwinu predao pištolj koji nema pravu municiju, što se pokazalo netočnim i zbog čega je poginula 42-godišnja Hutchins, a ranjen 48-godišnji redatelj Joel Souza.



“Bila mi je prijateljica”
Svetnoy ističe da mu je Hutchins bila prijateljica i da je s njom radio na devet filmova od 2017. te da ju je upravo on držao dok je ležala i krvarila nakon pucnjave.

Rekviziterka Sarah Zachry predala je oružje Hanni Gutierrez-Reed, koja je revolver napunila, a nakon toga je oružje završilo u rukama Hallsa, koji pištolj nije pravilno provjerio i proglasio ga sigurnim za korištenje. Osim toga, optužuje i Baldwina za nemarno ponašanje jer nije dodatno provjerio je li pištolj uistinu siguran prije nego što ga je počeo koristiti. Naime, Svetnoy tvrdi da ga Baldwin trebao tretirati kao da je pun i suzdržati se od toga da ga uperi u bilo koga na setu.

Isto tako, naglašava i da nije bilo potrebe da Baldwin okine u sceni koju su snimali, a producente optužuje da nisu dopustili da se ekipa adekvatno pripremi za korištenje oružja niti su sve uključene upozorili na potencijalne opasnosti u skladu s propisima, što je rezultiralo tragičnim događajem.

Komentari