Je li Lanka, posljednja slonica u Hrvatskoj u depresiji?

Screenshot HRT

Lanka je posljednja slonica u Hrvatskoj koja na Brijunima živi već više od pola stoljeća. No, u udruzi Prijatelji životinja zabrinuti su za njezino stanje.

U udruzi ističu da je Lankin smještaj na Brijunima neadekvatan. Poručuju kako je slonica usamljena i da pokazuje znakove patnje i depresije. Međutim, uprava parka tvrdi da to nije točno.

Lanka ima dobar apetit. Što je dobar znak. No udruga Prijatelji životinja upozorava da Lanka živi u skučenom prostoru i da je usamljena te upravi parka zamjera što nije prihvatila inicijativu da se slonica premjesti u utočište u Francuskoj.

“Mi bi htjeli da nas oni razuvjere i kažu da je slonica dobro. Nažalost, prema onome što znamo i gdje se trenutačno nalazi – to nije dobro ni za jednu životinju, pogotovo za životinju kao što je slon, koji prirodno živi u društvu”, tvrdi Ivana Lunka, iz udruge Prijatelji životinja.



‘Svi su cinično – pametni’

Timaritelj Vedran Klarić s Lankom je već sedam godina. Ističe da stvari nisu tako jednostavne. Svi se, kaže cinično – pametni. Napominje da je Lanka ‘gospođa u godinama’. Slonovi su, dodaje – čoporativne životinje. Ali, kad bi joj doveli družicu, partnera ili bebu, u slučaju da ih Lanka ne prihvati – te bi se životinje pobile. Tek onda bi, upozorava, “ispali neodgovorni i bili oni koji maltretiraju životinje”.

Lankino društvo bio je Sonny, koji je uginuo prije desetak godina. Oboje su na Brijunima proveli cijeli život. Zato iz parka poručuju da bi uvođenje novog društva ili preseljenje imalo negativan utjecaj na Lanku. Slonovi su inteligentni, imaju emocije i odlično pamćenje, a žive u hijerarhijskim skupinama. Lanka se možda čini premirna, no ona nije dresirana da izvodi trikove.

Komentari