J.K. Rowling objavila besplatnu bajku kako bi djeca mogla sanjariti u karanteni

Twitter

J.K. Rowling objavila je u utorak prva poglavlja besplatne bajke o čudovištu znanom kao Ickabog, alegoriju o istini i zloupotrebi moći, tako da je djeca mogu čitati online tijekom karantene.

Priča se bavi glasinama o opakom čudovištu koje jede djecu s iznimnim moćima, koje živi u sjevernom kraju izmišljene zemlje koja se zove Cornucopia.

Naredna poglavlja bit će objavljivana svaki radni dan sve do 10. lipnja, rekla je Rowling na Twitteru, dodavši velikim slovima: “OVO NIJE HARRY POTTER SPIN-OFF”.

Rowling je ideju za bajku The Ickabog dobila kad je pisala Harryja Pottera te ju je planirala objaviti nakon “Harryja Pottera i smrtonosnih svetaca”, posljednje knjige u nizu u svome serijalu o Potteru koji se sastoji od sedam knjiga.



No većinom rukom napisani rukopis završio je na njezinom tavanu i ostao ondje cijelo desetljeće, sve do prije nekoliko tjedana. Proteklih tjedana ponovno je napisala neke dijelove.

“The Ickabog je priča o istini i zloupotrebi moći”, rekla je Rowling, 54. “Teme su bezvremenske i mogu se primijeniti na bilo koje vrijeme i bilo koju zemlju.”

“Da zaustavim jedno očigledno pitanje: ideja se pojavila prije više od deset godina, tako da se ne treba čitati kao odgovor na bilo što što se trenutno događa u svijetu”, rekla je.

Prva poglavlja bajke objavljena su u utorak na stranici The Ickabog.

“Odlučila sam besplatno objaviti The Ickabog na internetu, tako da djeca u karanteni, ili ona koja su se vratila u školu tijekom ovih čudnih, no uznemirujućih vremena, mogu čitati ili im je netko može čitati”, rekla je Rowling.

Spisatelica će donirati tantijeme projektima i organizacijama koje pomažu skupinama koje su pogođene covidom-19.

Knjige o Harryju Potteru govore o mladom čarobnjaku koji se bori sa zlom utjelovljenim u Lordu Voldemortu. Serijal je preveden na preko 80 jezika i prodan u više od 500 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Komentari