Izraelski znanstvenici otkrili tehnologiju koja ubija koronavirus? Evo kako funkcionira

Shafaq.com

Otkako je pandemija novog koronavirusa zahvatila svijet, istraživači se trude pronaći neko sredstvo koje bi obuzdalo ili u potpunosti zaustavilo pandemiju. Zasad se nijedno rješenje nije pokazalo kao sto posto učinkovito, no istraživanje koje su objavili znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu ulijeva nadu.

Oni su, naime, proučavali utjecaj UV-LED tehnologije na viruse, pa tako i na novi koronavirus. UV-LED tehnologija temelji se na diodama koje emitiraju ultraljubičasto svjetlo.

Ozračivanje ultraljubičastim zrakama česta je metoda za deaktivaciju patogenih mikroorganizama, među kojima su i virusi, jer ta svjetlost oštećuje nukleinsku kiselinu, proteine ili unutarnju produkciju radikala. No da bi UV svjetlo bilo učinkovito, mora biti emitirano na određenoj valnoj duljini.

Za razliku od klasičnih UV svjetala, koja mogu biti prilično skupa, UV-LED su male diode koje mogu brzo prilagoditi, jednostavne su za upravljanje i zahtijevaju nisku voltažu, što znači i da se mogu napajati baterijom ili solarnim panelom. Zbog toga su se pokazale izuzetno prihvatljivima znanstvenicima.



Kako su zapisali u svom članku u časopisu Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, testirali su UV-LED ne bi li pronašli valnu duljinu koja bi bila učinkovita u onesposobljavanju novog koronavirusa. Nakon niza testova otkrili su kako valna duljina od 285 nm s jednakom učinkovitošću ubija viruse kao i valna duljina od 265 nm. U oba slučaja koronavirus je bio deaktiviran u roku od pola minute u 99,9 posto slučajeva. To je važno jer UV-LED emitira na valnoj duljini od 285 nm, a klasične UV žarulje na 265 nm. U prijevodu, UV-LED jednako je učinkovit, ali je puno jeftiniji i dostupniji.

Iako tijekom testiranja nisu koristili uzorke virusa SARS-CoV-2 (uzročnika bolesti COVID-19), već njegova surogata ljudski koronavirus HCoV-OC43, koji mu je veoma sličan, znanstvenici su uvjereni kako bi UV-LED svjetla bila učinkovita u uništavanju i novog koronavirusa.

Trenutačno cijeli svijet traži učinkovito rješenje za dezinfekciju i zaštitu od koronavirusa. Problem je što, kako bi dezinficirali autobus, vlak, sportsku dvoranu ili zrakoplov pomoću kemijskih sredstava, trebate ljude. A kako bi te kemikalije bile učinkovite, trebate i određeno vrijeme da one odrade svoj posao, istaknula je voditeljica tima profesorica Hadas Mamane.

No dezinfekcijski sustav temeljen na LED žaruljama može biti instaliran u ventilacijski sustav ili klimu te sterilizirati zrak koji ulazi u uređaj i potom čisti ispustiti u prostoriju, pojasnila je profesorica Mamane.

Njihovo istraživanje moglo bi biti prekretnica u borbi protiv novog koronavirusa, za koji je utvrđeno da na pojedinim površinama može opstati i do tri dana. Ugradnja takvih jeftinih UV-LED žarulja u javnim prostorima uvelike bi pomogla u borbi protiv virusa i olakšala dezinfekciju prostora i ljudi, prenosi Zimo.dnevnik.hr 

Komentari