Izradite sami svijeću: postupak je jednostavan, jeftin, a rezultat očarava

Uz malo truda i mrvicu kreativnosti svijeću možete veoma lako napraviti sami i za samo djelić cijene kupovne svijeće.

Evo što vam je potrebno:

  1. Vosak, odnosno parafin, koji možete kupiti u bilo kojem DIY ili hobby shopu, a možete iskoristiti i ostatke starih svijeća. U zadnje vrijeme pojavile su se i svijeće od sojinog voska, što također može biti ekološki prihvatljiva alternativa. Treća mogućnost je korištenje pčelinjeg voska, no to je ujedno i najskuplja alternativa, a ako želite napraviti mirisnu svijeću nije preporučljiva jer ovaj vosak ima prirodan slatkasti miris koji će u određenoj mjeri maskirati vaš željeni miris. Želite svijeću u boji? Nema problema. Zajedno s komadićima temeljnog voska otopite pastelu u željenoj boji. Na taj način možete stvarati i slojeve različitih boja za prekrasne vesele svijeće.
  2. Fitilji za svijeće koje također možete kupiti u hobby shopovima
  3. Posudica u koju ćete izliti otopljeni vosak i koja će služiti kao kalup. To može biti nekakva zanimljiva prazna staklenka, metalna posudica, metalne posudice ostale nakon korištenja lučica ili nešto drugo. Samo pazite da je materijal otporan na visoke temperature.
  4. Stari lonac ili posuda u kojoj ćete otopiti vosak.
  5. Eterično ulje ukoliko želite da vaša svijeća otpušta miris kada je upalite. Dodajte eterično ulje naranče ukoliko želite svijeću koja će vas mirisom razbuditi i energizirati. Ako vam treba pomoć pri opuštanju ili imate problema sa spavanjem, dodajte u vašu svijeću ulje lavande i upalite je na par minuta prije odlaska u krevet. Kad vas ljeti budu mučili komarci, dodajte u svijeću ulje citronele i ove vas napasti više neće gnjaviti.

Postupak je vrlo jednostavan

  1. U stari lonac stavite kupljeni vosak ili komadiće starih svijeća koje ste usitnili nožem i zagrijte na laganoj vatri. Ne budite nestrpljivi i ne pojačavajte vatru ukoliko ne želite gadan nered u kuhinji. Ukoliko koristite ostatke svijeća, pripazite na eventualne zaostale ostatke fitilja pa ih izvadite kuhačom ili žlicom. U ovoj fazi dodajete i eterično ulje ili pastelu ukoliko želite.
  2. Kad se vosak rastopi, ulijte vrlo malu količinu u posudu u kojoj će se hladiti. Zatim utisnite metalni dio fitilja u vosak i pustite da se vosak malo stvrdne. Budite brzi kako se ne bi previše ohladio. Drugi kraj fitilja pričvrstie za kuhaču, štapić za ražnjiće ili nešto slično kako bi stajao ravno i da ne upadne u posudu. Možete ga pričvrstiti štipaljkom za sušenje rublja, ili ga uglaviti između dva štapića koja ćete zatim na oba dva kraja čvrsto zavezati gumicama. Kada ste to napravili, ulijte vosak do željene visine i pustite da se ohladi.
  3. Kada se svijeća ohladi, primjetit ćete da se vosak malo udubio prema sredini svijeće, oko fitilja. Zato dodajte malo voska kako bi se to udubljenje ispunilo i ponovno pričekajte da se ohladi. I to je to, vaša svijeća je gotova. Još samo škarama odrežite fitilj na prikladnu visinu i uživajte. Nakon dva dana morali biste bez problema moći izvaditi svijeću iz posudice u kojoj se hladila.

Osim što mogu poslužiti kao divan ukras vašeg stana ili domske sobe, ovakve kreativne svijeće mogu poslužiti i kao fantastičan poklon u svakoj prigodi. Ne zaboravite da nam se bliži i dan zaljubljenih, pa evo i sjajne ideje kako obradovati vašu bolju polovicu.

Komentari