Istraživanje pokazalo: Društvene mreže čine ljude zaboravnima

Foto: Josko Ponos/Cropix

Ulazak u carstvo društvenih mreža sve više čini ljude zaboravnim pa se tako mnogi poslije i ne sjećaju što su čitali ni što su radili, a taj osjećaj kasnije se širi i na život izvan interneta, upozoravaju znanstvenici.

Ovu pojavu zaboravljanja banalih stvari poput one što je pročitano, jesu li vrata stana ostala otljučana i slično, znanost naziva „svakodnevno distanciranje“.

Sveučilište u Washingtonu provelo je studiju u namjeri da utvrdi koliko se često ljudi isključe kad koriste društvene mreže.

Stručnjaci su osmislili aplikaciju koja je pratila aktivnost aktera studije kada su koristili „Twitter“ tijekom jednog mjeseca.



U nepravilnim intervalima, aplikacija bi pitala sudionike studije sjećaju li se što su upravo pročitali.

Tijekom trajanja studije, 42 posto ispitanika bar jednom je odgovorilo da se ne sjećaju pročitanog, kao i da ne obraćaju pažnju na to što rade.

Također, 16 posto aktera studije izjavilo je da su se sasvim isključili tijekom korištenja društvene mreže, prenose znanstveni portali.

Aplikacije, odnosno prozorčići, koje su ih pitale sjećaju li se što su pročitali, zapravo su ih natjerale da vrate fokus na ono šta rade.

Društvene mreže dizajnirane su kako bi potaknule ljude da nastave s pregledavanjem sadržaja.

Kad su u “stanju distanciranja”, korisnici imaju smanjen osjećaj uključenosti, što ih čini ranjivijim i tjera da gube osjećaj za vrijeme, upozoravaju znanstvenici.

Oni naglašavaju i da bi društvene mreže trebale osmisliti i kraj nekog sadržaja, kako bi pomogle korisnicima da bolje upravljaju svojom pažnjom i vremenom, prenosi N1.

 

Komentari