Istraživanje: Rano božićno ukrašavanje dovodi do sreće i uzbuđenja, način da se ponovno povežemo sa svojim djetinjstvom

Ilustracija Foto:Pixabay

Sigurno ste primijetili da su shopping centri, kao i trgovine diljem zemlje, krenule s masovnom prodajom božićnih ukrasa i raznoraznih poklona, slatkiša, sitnica i potrepština vezanih uz taj mnogima najdraži blagdan u godini.

Pristupačniji ste i sretniji

Isto tako ste mogli vidjeti da su već godinama izlozi dućana u “božićnom tonu” već od blagdana Svih svetih što po mnogima uništava čar božićnog ugođaja. Trgovine naravno to čine radi profita, no mnogi i svoje domove počinju ukrašavati puno, puno prije Božića. UNILAD je razgovarao sa stručnjacima kako bi našli psihološka obrazloženja koja stoje iza ranog božićnog ukrašavanja i preranog slavljenja Božića.

Steve McKeown, psihoanalitičar, rekao je za ovaj portal: “Iako može postojati niz simptomatskih razloga zbog kojih bi netko želio rano opsesivno postavljati ukrase, najčešće je to iz nostalgičnih razloga ili da bi proživio čaroliju ili nadoknadio prošlo zanemarivanje. U svijetu punom stresa i tjeskobe ljudi se vole povezivati ​​sa stvarima koje ih čine sretnima, a božićni ukrasi izazivaju one najsnažnije i mnogima najljepše dječje uspomene. Dekoracije su samo dio toga, a rano postavljanje istih dovodi do sreće i uzbuđenja”.

Osim vraćanja u djetinjstvo, ukrasi imaju još jednu ulogu. Dokazi iz istraživanja objavljenog u “Journal of Psychology of Environment” pokazuju kako se ukrasi koriste kao “znakovi pristupačnosti”. Ispitivale su se dvije vrste kuća – one koje su bile prekrivene ukrasima i one koje nisu. Sudionici su trebali reći koje kuće im izgledaju toplije, društvenije. Pokazalo se da su to upravo one s ukrasima.



Uspomena na bolja vremena

Amy Morin, psihoterapeutkinja i književnica, rekla je za UNILAD: “Blagdansko vrijeme pobuđuje osjećaj nostalgije. Nostalgija pomaže ljudima povezati se s njihovom prošlošću i pomaže ljudima da razumiju svoj identitet. Mnogima je rano postavljanje božićnih ukrasa način da se ponovno povežu sa svojim djetinjstvom. Možda je to gorko-slatki osjećaj. Možda blagdani služe kao podsjetnik kada je njima voljena osoba još bila živa. Ili, možda pogled na božićno drvce nekoga podsjeti kako je izgledao život dok su još vjerovali u Djeda Mraza. Ljudima koji su izgubili voljenu osobu praznici mogu poslužiti kao podsjetnik na sretna vremena koja su s tom osobom imali u prošlosti. Rano ukrašavanje može im pomoći da se osjećaju povezano s tom osobom”.

Naravno da postoje i oni koji su opsjednuti Božićem samo kako bi nemilice trošili. Ipak, nemojte prerano osuditi one koji se (božićnom) ukrašavanju vesele kao malo dijete!, piše Rtl.hr 

Komentari