Istraživači otkrili koliko nam misli dnevno prođe kroz glavu

Istraživači su dizajnirali novu metodu koja precizira početak i kraj misli, a koja im je omogućila im da izračunaju koliko nam prosječno misli dnevno prođe kroz glavu. To su učinili izoliranjem specifičnih trenutaka kada je pojedinac usredotočen na jednu ideju, koja je opisana kao ‘misaoni crv’.

“Ono što mi nazivamo misaonim crvima su susjedne točke u pojednostavljenom predstavljanju obrazaca aktivnosti u mozgu. Mozak svakog trenutka zauzima drugačiju točku u tom prostoru”, istaknuo je Jordan Poppenk, istraživač zaposlen na kanadskoj katedri za istraživanje kognitivne neuroznanosti.

“Kad osoba prijeđe na novu misao, ona stvara novog misaonog crva koji možemo otkriti ovim metodama”, objasnio je te dodao: “Također smo primijetili da se misaoni crvi pojave baš kao što se pojavljuju novi događaji kada ljudi gledaju filmove.”

Poppenk i njegov tim procjenjuju da prosječnoj osobi dnevno kroz glavu prođe oko 6200 misli, što su izračunali dok su sudionici njihovog istraživanja gledali filmove. Tijekom svakog filma, 184 sudionika su pogledala tri ili četiri isječka isprepletena s razdobljima odmora od 20 sekundi, piše Daily Mail. Dok su oni gledali te isječke, tim istraživača je obavio funkcionalno snimanje magnetskom rezonancom, a broj zabilježenih misli je mnoge iznenadio, prenosi Index.



Komentari