Imunitet nakon zaraze daje sličnu zaštitu kao i dvije doze cjepiva

Ilustracija Foto: Twitter

Dvije doze cjepiva AstraZeneca ili Pfizer pružaju sličnu razinu zaštite protiv koronavirusa kao i prirodni imunitet razvijen nakon zaraze. 

U lancu britanskih bolnica sveučilišta Oxford od 1456 zdravstvenih radnika, koji su primili obje doze cjepiva, nitko nije imao simptomatsku zarazu nakon što je prošlo 14 dana od primanja druge doze cjepiva.

Također, ista razina zaštite je i kod necijepljenih zdravstvenih radnika koji su preboljeli koronavirus, pokazalo je novo istraživanje, prenosi HRT.

Naime, imali su 98 posto manje simptomatskih zaraza u odnosu na necijepljene osobe koje nisu do početka istraživanja bile izložene virusu.



Ukupno je u istraživanju sudjelovalo 13.109 zdravstvenih radnika, a većina je primila samo jednu dozu cjepiva do trenutka kad je počela analiza podataka. Prva doza cjepiva pruža zaštitu od simptomatske infekcije od 67 posto, a nju je primilo 11.023 bolničkih zaposlenika, pokazuju rezultati studije.

Njih 8285 cijepljeno je Pfizer/BioNTechom cjepivom od čega s dvije doze 1407, a 2738 primilo je Oxford/AstraZenecu od čega 49 i drugu dozu.

Ravnateljica ureda za prevenciju i kontrolu u lancu bolnica Dr. Katie Jeffery rekla je kako su ovi podaci važni jer pružaju informacije koje utječu na državnu zdravstvenu politiku.

Studija koja nije prošla znanstvenu recenziju objavljena je na serveru MedRxiv. Znanstvenici nisu pronašli nikakvih dokaza da cjepivo ili zaštita koju pruža imunitet stečen bolešću pruža manju zaštitu od zaraze tzv. britanskom mutacijom virusa.

Komentari