Imate kronično začepljen nos? Nova istraživanja povezuju to s promjenama u aktivnosti mozga

Znanstvenici smatraju kako bi zdravstveni djelatnici trebali obratiti pozornost na simptome mentalnog zdravlja koji prate bolesti poput upale sinusa. 

Opisuju ga konstantno začepljen nos i glavobolju uz popratne simtpome, a novo istraživanje otkrilo je povezanost između tog stanja i promjena u moždanoj aktivnosti. Od kroničnog rinosinuitisa pati čak 11 posto stanovnika SAD-a.

Veza između bolesti i neuroloških procesa

Znanstveni tim sa Sveučilišta u Washingtonnu koji stoji iza ove studije se nada da će to saznanje pomoći objasniti i neke druge pojave koje obilježavaju ovu upalu, a među najčešćima su borba s depresijom, problemi s vrtoglavicom i spavanjem, a i poteškoće s koncentracijom, navodi se na stranicama Sveučilišta.

Pronalazak veze između bolesti i neuroloških procesa moglo bi biti ključno za razumijevanje navedenog kroničnog stanja.‘Ovo je prvo istraživanje koje kroničnu upalu sinusa povezuje s neurobiološkim promjenama’, rekao je otorinolaringolog Aria Jafari sa Sveučilišta Washington, javlja RTL.

‘Iz prethodnih studija znamo da se pacijenti koji pate od rinosinuitisa odluče potražiti medicinsku pomoć ne zato što im curi nos i sinusni tlak, već zato što bolest utječe na njihovu interakciju sa svijetom’.

‘Te osobe gotovo i ne mogu biti produktivne, razmišljanje im je teško, a san iznimno loš što u velikoj mjeri utječe na njihovu kvalitetu života. Sad imamo mehanizam za ono što klinički promatramo’, dodao je.

Znakovi kognitivnog pada mogli bi se primijetiti kod starijih

Tim je zamijetio značajnije razlike kod osoba s težim rinosinusitisom – iza simptoma koje pacijenti prijavljuju, mogla bi stajati mjesta pojačane i smanjene aktivnosti u mozgu.

Valja naglasiti kako 22 ispitanika s kroničnim rinosinusitisom nisu pokazala uočljive znakove kognitivnog pada u testovima, no treba uzeti u obzir kako su izabrani iz skupine ispitanika koja ima od 22 do 35 godina. Upravo zbog toga znanstvenici drže da bi se znakovi kognitivnog pada mogli primijetiti u starijoj dobi.

Rinosinuitis se može tretirati i nekoliko godina što ponajprije ovisi o ozbiljnosti upale i zadebljanju sinusnih tkiva. Operacijski zahvat bi mogao pomoći, ali nema garancije da se simptomi neće ponovno pojaviti.

Ovo istraživanje ne pokazuje da kronična upala sinusa izravno uzrokuje promjene u moždanoj aktivnosti, ali je povezanost dovoljno jaka da bi postala predmetom daljnih istraživanja.

Znanstvenici smatraju da bi zdravstveni djelatnici trebali obratiti pozornost na simptome mentalnog zdravlja koji prate bolesti poput upale sinusa, ali i na to kako bi mogli utjecati na ostatak tijela.

Komentari