Iako šteti okolišu, plastika nam je potrebna: Nestašica folija, ambalaža za hranu, ali i cjepivo

Twitter

Plastične vrećice će u Njemačkoj uskoro biti zabranjene. Međutim, plastika je i dalje potrebna za ambalažu. Trenutno ima velikih problema s isporukom, premalo je sirovina za proizvodnju plastike.

Pandemija koronavirusa je jasno pokazala koliko su krhki globalni lanci opskrbe. Problema ima i s toliko jednostavnim proizvodima kao što je prozirna folija za pakiranje, koja u trgovinama štiti meso i sir, jer i ona je rezultat globalne suradnje.

Da bi foliju proizvele, većina kompanija njemačke industrije plastične ambalaže ovisi od drugih proizvoda, kao što je tzv.sirovi benzin. Naftne i kemijske kompanije s proizvodnim pogonima u Saudijskoj Arabiji, SAD, Kini i Europi tako igraju važnu ulogu, prije nego što proizvođači folija krenu sa svojim poslom.

„Uzdrmani lanci isporuke”

„Industrija plastične ambalaže je globalno vrlo umrežena i u velikoj mjeri ovisna od odgovarajućih oblasti primjene, pa je samim tim i vrlo pogođena ako na nekim drugim mjestima nešto zapne” kaže Mara Hanker, generalna direktorica Saveza proizvođača plastičnih ambalaža (IK). Trenutno je istovremeno „zapelo“ na mnogim mjestima. Toliko da su se u ispitivanju početkom ožujka tri četvrtine kompanija požalile da je opskrba sirovinama loša ili vrlo loša.



Mesec dana kasnije, kratko pre nego što su objavljeni rezultati jedne druge ankete, situacija se nije popravila: „Još uvijek je teško doći do sirovina. A tamo gdje se mogu dobiti su vrlo skupe”, kaže za DW Mara Hancker.

Skok cijena

U prva tri mjeseca ove godine znatno su poskupjele važne sirovine koje koristi industrija ambalaže. Polietilen je recimo poskupio više od 35 posto. Druge sirovine, kao što je poliuretan (PUR) u posljednjih godinu dana su poskupjele za 50 posto.

To naravno vrši pritisak na marže proizvođača ambalaže. “Ali većina njih bi bila sretna kada bi uopće imali dovoljno materijala za usluživanje svojih kupaca”, rekla je Hancker. I iz krovne udruge proizvođača ambalaža (GKV) govore o velikim problemima u lancu isporuke sirovina.

Zbog nedostatka sirovina, neke kompanije su zato bile prinuđene smanjiti proizvodnju, poput onih koje proizvode PVC folije. Druge razmatraju mogućnost prelaska na alternativnu plastiku, ali to nije samo tehnički izazov, nego je povezano s mnogim propisima, posebno kada je riječ o prehrambenom sektoru.

Manja proizvodnja, veća potražnja

Kako je uopće došlo do te nestašice? Glavni razlog je pandemija koronavirusa, koja je potpuno poremetila svjetsku privredu i lance opskrbe, naglašava Hancker. Recimo brodski promet: teretni brodovi su isprava stajali prazni po lukama, a onda su vrtoglavo skočile cijene brodskih kontejnera.

S obzirom na to da je sve ukazivalo na zatišje, mnogi proizvođači sirovina su procijenili da je to pravo vrijeme za servisiranje svojih pogona. „Takva servisiranja se planiraju pola godine unaprijed”, kaže Hancker. Taj proces traje dugo, ponekad i više mjeseci. „Takvo jedno postrojenje se ne može jednog tjedna isključiti, a drugog ponovno pokrenuti.”

Pored toga, došlo je i do prekida proizvodnje, što se može pripisati i višoj sili, kao što su recimo zimske oluje u SAD-u. Oko 80 posto njemačkih kompanija je početkom ožujka priznalo da je pogođeno tom nepogodom.

I blokada Sueskog kanala, zbog nasukanog teretnog broda „Ever Given”, dodatno je poremetila lanac opskrbe.

I dok je sirovina nedostajalo, potražnja se povećala brže nego što se očekivalo. Jedan od razloga je privredni oporavak Kine. “Tržište tamo cvjeta i trenutno sve guta”, kaže Hancker. U Njemačkoj su glavni potražioci automobilska i građevinska industrija.

Pogođen transport cjepiva?

Nestašica se za sada najviše osjeća kada je riječ o folijama i ambalažama za hranu. Ali i u medicinskom sektoru ima poteškoća.

„Naše tvrtke imaju velik problem s nabavkom polistirola, koji je mnogima poznat kao stiropor. To je i materijal koji se trenutno koristi pri transportu cjepiva.” Zato je neophodno na vrijeme provjeriti jesu li ti materijali dostupni.

Još neko vrijeme će potrajati dok se ne popravi situacija s opskrbom. Prognoze kompanija koje proizvode ambalaže se u svakom slučaju podudaraju s prognozama o daljem razvoju pandemije.

„Većina naših članova pretpostavlja da će se situacija ponovo normalizirati najranije na jesen”, kaže Maria Hancker, piše Dw.com

Komentari