Hibernacijska dijeta: Med prije spavanja potiče topljenje masti

Ova dijeta u osnovi ima za cilj potaknuti ljude da iskoriste prednosti vlastitog prirodnog sustava oporavka tijela tijekom spavanja i potaknu sagorijevanje masnoća jedenjem meda.

Prije spavanja se uzima žličica do dvije meda koji se otopi u mlakoj vodi ili se pojede direktno iz teglice. Konzumacija meda prije spavanja pozitivno djeluje na rad jetre. Glukoza iz meda daje joj energiju i tako se potiče metabolizam masti tijekom spavanja. Začetnik ovakve ideje gubitka viška kilograma je Mike McInnes, britanski nutricionist i farmaceut koji tvrdi da ova tzv. hibernacijska dijeta, odlično djeluje na bolji san, ali i na gubitak viška kilograma tijekom sna.

Med u tijelu djeluje kao gorivo potrebno za pokretanje raznih mehanizama. On održava održava uravnoteženu razinu šećera u krvi, dopušta hormonima da se oporave od stresa, doprinosi sagorijevanju masnoća… Tvrdnja da med smanjuje razinu glukoze u krvi objavljena je u časopisu ‘Journal of Medicinal Food’ u travnju 2004.

Hibernacijska dijeta u osnovi ima za cilj potaknuti ljude da iskoriste prednosti vlastitog prirodnog sustava oporavka tijela tijekom spavanja i potaknu sagorijevanje masnoća. Ipak, želite li postići najbolje rezultate, morate iz prehrane izbaciti nezdravu hranu, poput visoko rafinirane prerađene hrane i trebali biste vježbati redovito.



Provjerite radi li vam jetra dobro?

Ako vam tijelo proizvodi previše hormona stresa, lošije spavate, a jetra slabije radi. Zato je važno osigurati joj dovoljno energije tijekom noći, a med je odličan za to. Postoje znakovi po kojima možete prepoznati da vam jetra ne radi kako treba i potreban joj je poticaj.

Odgovorite na nekoliko pitanja sa da i ne

Budite li se redovito tijekom noći?

Znojite li se noću?

Osjećate li refluks kiseline tijekom noći?

Ustajete li tijekom noći da biste išli na zahod?

Osjećate li mučninu u rano jutro?

Budite li se iscrpljeni?

Je li vam ujutro grlo suho?

Imate li noćne grčeve?

Osjećate li se slabo u rano jutro?

Ukoliko ste na ova pitanja odgovarali sa ‘Da’, tada vam se jetra muči i morate joj pomoći. To bi moglo ukazivati na to da, umjesto sagorijevanja masnoća i obnove mišića tijekom sna, vaše tijelo proizvodi veliku količinu hormona stresa što ga do jutra skroz iscrpi.

Hibernacijska dijeta odlična je i za mozak

Mike McInnes kaže da je hibernacijska dijeta dobra, ne samo za gubitak masnih naslaga, već i zbog toga što glukoza iz meda potiče rad mozga, a upravo taj organ treba najviše energije što nekad zna voditi osjećaju iscrpljenosti. Često čujemo da je mentalna iscrpljenost gora od fizičke, i to je istina.

Da bi preživio, mozak treba glukozu, međutim potrebne količine zauzimaju veliku količinu skladišnog prostora, a mozak toliko mjesta nema za skladištenje. Tu nastupa jetra, jedini organ u našem tijelu koji može pohraniti i puštati glukozu u cirkulaciju. Zbog toga je važno da goriva za rad ne ponestane.

Svaki pad glukoze u krvi štetno djeluje na mozak. Nadbubrežna žlijezda se tada aktivira i prekomjerno proizvodi hormone koji mogu dovesti do stanja poput srčanih bolesti, osteoporoze, pretilosti, dijabetesa, slabe imunološke funkcije, depresije i drugih zdravstvenih tegoba. Ukoliko jetru ne napunimo energijom prije spavanja, oslobađaju se hormoni stresa iz nadbubrežne žlijezde, a oni pak ubrzavaju rad srca i podižu krvni tlak. Ti hormoni, umjesto da sagorijevaju masti, razgrađuju mišiće i kosti.

Uloga jetre je ispuštati glukozu u tijelo, a kapacitet skladištenja joj nije velik pa mnogi ljudi odlaze na spavanje sa osiromašenom jetrom, a da toga nisu svjesni. U tom slučaju dolazi do aktivacije nadbubrežne žlijezde koja iscrpljuje organizam tijekom sna, kada bi se zapravo trebao obnavljati, prenosi benefits-of-honey.com.

Mike McInnes je na ovu temu napisao knjigu ‘The Hibernation Diet’ (‘Hibernacijska dijeta’) sa suautorima Stuartom McInnesom i Maggie Stanfield. U njoj je detaljno pojašnjeno kako se hraniti tijekom ove dijete, koliko vježbati, piše 24 sata.

Komentari