Gubitak apetita ne mora biti prolazna pojava. Evo koji su uzroci i simptomi dugotrajnih poremećaja i kako ih liječiti

apetit, gubitak,

Gubitak apetita česta je posljedica brojnih upala i sličnih oboljenja, a može biti i posljedica određenih medicinskih stanja.

Ako se radi o kratkoročnom gubitku apetita, radi se o normalnoj pojavi. Ipak, kada gubitak apetita traje dulje vremena nosi sa sobom brojne posljedice koje utječu na svakodnevne aktivnosti.

Što uzrokuje gubitak apetita?

Do gubitka apetita dolazi zbog raznih stanja, a u većini slučajeva se apetit vrati vrlo brzo te nije potrebno liječenje.

Gubitak apetita tako može biti posljedica bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija bilo gdje na tijelu. Na primjer, prehlada, gripa, upala pluća, crijevna viroza, zatvor, alergije, osjetljivost na određene namirnice, neravnoteža hormona ili meningitis mogu uzrokovati gubitak apetita.



Ljudi koji u ustima imaju afte ili ranice isto tako mogu kratkoročno izgubiti apetit. Kod gubitka apetita može doći do smanjene želje za hranom ili do potpunog gubitka interesa za hranom, a također se može dogoditi i mučnina pri samoj pomisli na hranu.

S druge strane, do gubitka apetita i gubitka kilograma može doći zbog psiholoških stanja kao što su depresija, napadaji panike, te zbog velike količine stresa ili anksioznosti. Određena medicinska stanja mogu voditi do gubitka apetita, a to su: kronična bolest jetre, otkazivanje bubrega, HIV, hepatitis, dijabetes, demencija, a jednako tako i rak crijeva, želuca, jajnika ili gušterače. Neki antibiotici i lijekovi mogu također uzrokovati gubitak apetita. Osim toga, do gubitka apetita dolazi i kod trudnoće te kod korištenja opojnih droga.

Kada se javiti liječniku?

Kada gubitak apetita traje dulje, a uz to dolazi do gubitka kilograma i osjećaja slabosti, potrebno je posjetiti liječnika. Kada se uz gubitak kilograma pojavljuju i još neki simptomi kao što su temperatura, kratkoća daha, kašalj ili bol u trbuh potrebno je što prije posjetiti liječnika.

Ako se radi o bakterijskoj ili virusnoj infekciji koja je uzrok slabog apetita, liječi se sama infekcija, a apetit će se vratiti kada se infekcija izliječi.

Kako se postavlja dijagnoza?

Liječnik će postaviti niz pitanja kako bi otkrio razlog gubitka apetita te postoje li i drugi simptomi, ali i kada je sve počelo. Po potrebi će liječnik tražiti daljnju obradu kroz razne preglede. U dijagnozi može pomoći ultrazvuk abdomena, kompletna krvna slika, jetrene probe, rendgen jednjaka, želuca i tankog crijeva ili CT glave, prsa, trbuha ili zdjelice. Kada tijelo ne dobiva dovoljno vitamina i minerala, bit će potrebna i infuzija, a liječnik može i prepisati lijekove za poticanje apetita.

Ako se gubitak apetita ne tretira može doći do gubitka kilograma, slabosti, ubrzanih otkucaja srca, temperature i malaksalosti. Što se dulje čeka i ne rješava ovaj problem, to će i posljedice biti opasnije i izazivati veće komplikacije.

Kako se liječi gubitak apetita?

Kada se radi o gubitku apetita koji traje dulje vremena, potrebno je pronaći načine kako u organizam unijeti namirnice bogate vitaminima i mineralima. Na primjer, odabirati najdražu hranu ili objed s obitelji ili prijateljima. Pomoći mogu i cijeđeni sokovi, kao i smoothie od voća i povrća.

Nekada će pomoći i lagano vježbanje koja može potaknuti apetit. Osim toga, potrebno je imati više manjih obroka kroz dan, umjesto jednog velikog.

Zaključak

Gubitak apetita može doći kao posljedica obične prehlade ili stresa, a može se pojaviti i kao rezultat nekih medicinskih ili psiholoških stanja.

Važno je posjetiti liječnika kada gubitak apetita traje dulje vremena i kada se pojave i drugi simptomi koji utječu na svakodnevan život. Liječnik će potom preporučiti lijekove za poticanje apetita ili tražiti dodatne pretrage kako bi se otkrio i liječio uzrok problema.

Komentari