Google priprema jeftiniji model svog najboljeg smartphonea

Prošla godina pokazala je da većina ljudi nije spremna davati tisuću i više dolara za novi model pametnog telefona, kao i da sada više ne mijenjaju telefone svake dvije godine kao i ranije, već iste uređaje koriste tri ili više godina. S obzirom na to da su na tržištu dostupni brojni telefoni srednje, pa čak i niže kategorije čiji su hardver i fotografske sposobnosti i više nego dovoljno dobri za prosječne korisnike, takvi se uređaji koji su nekad dva do tri puta jeftiniji od najjačeg iPhonea, mnogima čine kao logičan odabir.

Korisnicima koji traže vrhunski, a opet ne toliko skup telefon Google priprema novi model iz svoje serije pametnih telefon Pixel. Prošle godine predstavili su takav uređaj Pixel 3a, koji se čini idealnim telefonom srednje kategorije u cjenovnom rangu od 400 dolara (cijena modela XL iznosi 480 dolara), a sada očekujemo i njegova nasljednika Pixel 4a.

Nije poznato kakav će konkretno uređaj Google predstaviti, no još prošle godine Mario Queiroz iz Googlea govorio je o telefonima za ljude koji žele vrhunsko iskustvo od mobilnog uređaja, ali ne žele platiti 1400 dolara.

Predstavljanje se očekuje krajem svibnja

Prošlogodišnji model kada je predstavljen nije imao najjači hardver (pokreće ga procesor Snapdragon 670 i ima 4 GB RAM-a) te je imao samo jednu kameru sa stražnje strane, no njegovo iskustvo korištenja, brzina, kao i kvaliteta snimljenih fotografija bili su odlični. Isto možemo očekivati i ove godine. Spominju se čipseti Snapdragon 730 ili čak 765 (koji ima podršku za 5G), koji također nisu najjači, no trebali bi biti sasvim dovoljni za prosječne korisnike.



Dizajnom se jeftiniji Pixel ne bi trebao previše razlikovati od modela Pixel 4 predstavljena krajem prošle godine te se, prema dosadašnjim glasinama s mreže, očekuje dijagonala ekrana od 5,7 ili 5,8 inča. Ako se u Googleu odluče za veći model (Pixel 4a XL), dijagonala njegova ekrana bit će veća od 6 inča.

Sa stražnje strane trebala bi biti (samo) jedna kamera smještena u kvadratnom modulu, dok s prednje strane možemo očekivati rupicu u zaslonu u koju će biti smješten senzor za kameru za selfije. Za mnoge bi važna informacija mogla biti da će novi uređaj (ili uređaji) imati i 3,5 mm izlaz za slušalice.

Službeno predstavljanje Pixela 4a očekujemo na konferenciji I/O tijekom svibnja, piše zimo.hr.

Komentari