Gimnazijalci izumili aplikaciju koja upozorava na potres 15 sekundi prije udara: ‘Nije puno, ali daje ljudima priliku da reagiraju’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL (ilustracija)

Učenici riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića smislili su sustav preko kojeg mobiteli procjenjuju da slijedi potres, a za svoj izum su i nagrađani na natjecanju “Ideja godine”, piše 24 sata.

Leo Janković i David Špiljak osmislili su sustav koji bi u budućnosti ljude u okolici epicentra potresa upozorio da će uskoro doći do potresa što bi građanima dalo prednost da se spriječi potencijalna katastrofa.

”Mnogi ljudi dali su sve od sebe da pomognu ljudima potresom zahvaćenih područja, nosili su hranu, potrepštine, kučice, čistili porušeno ppodručje, gradili, a mi smo odlučili na ovaj svoj način pokušati pomoći rješenjem za sve buduće slične situacije”, rekli su Leo i David.

Sustav će biti dostupan preko mobilne aplikacije, a Leo i David, svjesni da se sam potres ne može predvidjeti, fokusirali su se na ideju da se u trenutku kad udari potres, stanovnicima okolnih mjesta u prednosti od 15 sekundi dojavi mogućnost udara.



”Tih 15 sekundi se možda ne čini puno, ali u ovakvim situacijama ipak znači mnogo jer daje ljudima priliku da reagiraju. S vremenom se nadamo taj raspon sekundi uvećati, ali to ovisi o mnogo podataka koje pohranjujemo u sustav za strojno učenje”, kazali su Leo i David za 24 sata.

Komentari