Frizer objasnio zašto nikako ne biste trebali čupati sijede iz kose

Izvor: Guliver/Thinkstock

Iako se u nekoj dobi počnu javljati sijede vlasi, mnogima čak i pogled na jednu bijelu dlačicu probudi želju da je iščupaju.

“Većina to radi zbog vjerovanja u mit da će, ako se vlas ne iščupa, pobijeliti i dlake oko nje, no to se ne događa sve dok ne umru pigmentne stanice njihovih folikula”, objasnio je frizer i kreativni direktor tvrtke SACHAJUAN Trey Gillen.

Čupanje sijedih, kaže on, neće kosi napraviti ništa dobro: budući da u jednoj folikuli može rasti samo jedna dlaka, kad ona pobijeli pigmenta već nema, pa čupanje sijedih može samo na tom mjestu potaknuti rast novih sijedih vlasi.

“Uz to, čupanjem možete traumatizirati folikul dlake i oštetiti ga tako da više u njemu ništa neće rasti”, kaže Gillen, te napominje da ta štetna navika može čak uzrokovati i infekciju, stvaranje ožiljaka na tjemenu i ćelavost na nekim mjestima.



Objasnio je i da sijeda kosa, osim što u svom folikulu proizvodi manje melanina, često proizvodi i manje sebuma, zbog čega ima drugačiju teksturu od ostalih vlasi. “Sijeda je kosa gotovo uvijek grublja i gušća od kose koju ste imali prije nego ste posijedili”, kaže Gillen, te savjetuje da povremene sijede u kosi jednostavno – ignorirate.

“Ako i postoji neki sijedi pramen kojeg se ‘morate’ riješiti, pažljivo ga škarama odrežite umjesto da ga iščupate”, predložio je za Real Simple, prenosi Večernji list.

 

Komentari