FOTO/VIDEO Musk predstavio čip kojim ljudski mozak želi spojiti s računalom: Gertrudi je čip već ugrađen

Futurist, izumitelj i poduzetnik Elon Musk jučer je predstavio prototip čipa za mozak veličine kovanice koju razvija njegov startup Neuralink.

Ideja je čipom spojiti mozak i stroj, primjerice pametni telefon ili proteze osoba koje su paralizirane kako bi one mogle njima upravljati.

Uživo na društvenoj platformi Youtube tvrtka je održala demonstraciju dosad napravljenog, i to uz pomoć svinje Gertrude kojoj je navodno čip implantiran u glavu prije dva mjeseca.



Tijekom prezentacije, Musk je pokazivao ono za što tvrdi da je moždana aktivnost Gertrude u trenutnom vremenu, ali ni u jednom trenutku nije pružio dokaze da su signali koji su se pojavljivali u obliku valova i zvukova na ekranu doista iz mozga svinje.

Također je potvrdno odgovorio na upit novinara o tome hoće li čip omogućiti spremanje i ponovno reproduciranje sjećanja.

“Budućnost će biti čudna”, izjavio je Musk koji je u srpnju potvrdio da je Neuralink korak bliže na putu prema dobivanju dozvole za kliničke studije s paraplečigarima i tetraplegičarima.

Priznao je i da je čip još daleko od gotovog.

“Još je ogromna količina posla potrebna prije nego čip bude široko dostupan, pouzdan i priuštiv”, zaključio je Musk koji smatra kako je rad njegove tvrtke ključan za budućnost ljudske vrste.

Naime, Musk kaže da je ovakva veza ljudi i strojeva ključna ukoliko želimo spriječiti da nas pregazi umjetna inteligencija.

Komentari