Facebook zaprijetio Australcima: Nećete moći dijeliti vijesti ako vam budemo morali plaćati za njih

Pixabay

Iz Facebooka su istaknuli kako nije njihov prvi izbor da blokiraju korisnike, kako privatne tako medijske, ali…

Kad su australski mediji pritisnuli Google i od tog tehnološkog diva zahtjevali da im plati određeni iznos za medijski sadržaj koji prikazuje u rezultatima pretraživanja, bilo je mnogo negodovanja. S jedne strane mediji su smatrali da Google treba s njima podijeliti dio svoje zarade, dok je Google isticao da bez prikazivanja njihovih sadržaja na pretraživaču ne bi imali ni toliko posjetitelja.

Sad bi se takva borba mogla preseliti i na društvene mreže. Naime, iz Facebooka su poručili izdavačima i korisnicima u Australiji da neće moći dijeliti vijesti i poveznice, ako će Facebook za to morati plaćati.

Prema prijedlogu zakona koji je australska vlada dala u srpnju, tehnološke tvrtke poput Facebooka i Googlea morat će plaćati medijskim tvrtkama naknadu za korištenje njihovih sadržaja na svojim platformama. Australska vlada tvrdi da na taj način pokušava zaštititi medijsku industriju u toj zemlji koja je dodatno pogođena smanjenjem prihoda od oglašavanja zbog korona-krize.



Vlada je prvo predložila Facebooku i Googleu da pokušaju pronaći zajednički jezik s australskim medijima i dogovoriti pravednu naknadu. No, kako ti pregovori nisu uspjeli, predložila je zakon koji bi do kraja godine trebao krenuti u primjenu.

Iz Facebooka su istaknuli kako nije njihov prvi izbor da blokiraju korisnike, kako privatne tako medijske.

Ali to je jedini način da se zaštitimo od ishoda koji se protivi logici i koji će naštetiti, ne pomoći, dugoročnu živost australskog medijskog sektora, napisao je u objavi Will Easton iz Facebook Australia, prenosi zimo.hr

Komentari