Facebook se povlači iz Europe? Posljedice za korisnike i brojne tvrtke u Europi mogle bi biti nesagledive

Pixabay

Irska komisija za zaštitu podataka prošli je mjesec donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije transferirati u SAD, već bi ih trebao držati na serverima u EU-u, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada. Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posljedice za korisnike i brojne tvrtke u Europi mogle bi biti nesagledive.

Kao piše Zimo, prema toj tužbi koju je podnijela Facebookova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prijenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uvjetima mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji. Ukratko, to bi značilo povlačenje tih dviju popularnih društvenih mreža s više od 400 milijuna europskih korisnika iz EU-a, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, europske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi eura.

Oslanjaju se na prijenos podataka

U komentaru za medije iz Facebooka su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku, no naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prijenos podataka između EU-a i SAD-a. Ako nema tog prijenosa podataka, neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima u Europskoj uniji.

Prazna prijetnja

Facebooku je važan protok podataka o njegovim korisnicima kako bi im mogao bolje plasirati ciljane oglase na čemu, naravno, zarađuju, a kada bi se taj protok podataka poremetio, to bi utjecalo na prihode kompanije, objasnili su na Viceu zašto su iz Facebooka tako oštro reagirali na odluku o zabrani prebacivanja podatka na američke servere. Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Sveučilišta u Londonu, Facebookov ultimatum predstavlja samo “praznu prijetnju” te smatra kako je najava povlačenja kompanije s europskog tržišta apsurdna i nitko u nju neće povjerovati, piše Zimo.



Komentari