Evo zašto se za blagdan svetog Nikole pokloni stavljaju upravo u čizmice

Ilustracija Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Blagdanu svetog Nikole, 6. prosinca, najviše se vesele djeca zbog poklona kojih ujutro dočekaju u njihovim čizmicama. Iza ove tradicije krije se zanimljiva priča koja otkriva zašto se pokloni stavljaju upravo u čizmice.

Prema legendi sveti Nikola je svaku večer darivao djecu koja su imala samo jedan par čizmica ako bi ih lijepo očistila i ulaštila. Ostavljao im je drvene igračke koje bi sam izradio. Kada je sveti Nikola ostario to su nastavili raditi roditelji koji su onda stavljali što su imali poput oraha, bombona i jabuka.

Smatra se kako je običaj stavljanja poklona u čizme ili čarape nastao nakon što je sveti Nikola odlučio pomoći ocu koji svojim trima kćerima nije mogao osigurati miraz za udaju jer je bio siromašan. Napunio je vreću sa zlatnicima i jednu večer bacio je kroz prozor sobe u kojoj su spavale djevojke.

Kada su ujutro pronašli vreću otac je odmah odlučio udati jednu kćer i te je zlatnike dao u miraz. Ubrzo je netko kroz prozor ubacio i drugu vreću sa zlatnicima, pa je odmah udao i drugu kćer. Nadajući se i trećoj vreći otac se sakrio ispod prozora i čekao da vidi tko je tajanstveni dobročinitelj.



Sveti Nikola nije htio da ga otkriju, pa je vreću ubacio kroz dimnjak i ona je pala u čarape i čizme treće djevojke, koje su se sušile uz ognjište. Stoga se na slikama prikazuje uz tri vreće sa zlatnicima, ili jabukama kao simbolima miraza.

Danas djeca dobivaju darove, ali i šibe ako nisu bila poslušna, što je ‘poklon’ Krampusa koji prati svetog Nikolu.

Živio je u četvrtom stoljeću te je do kraja života bio biskup gradu Myra, današnjem Demreu u Turskoj. Bio je veliki altruist koji se uvijek borio protiv nepravde. Potjecao je iz bogate obitelji te je odlučio svoje bogatstvo dijeliti ljudima kojima je trebala pomoć, piše Zadovoljna.hr.

 

 

Komentari