Evo zašto ne biste trebali jesti prije spavanja

Foto: Flickr

Gotovo svi se ponekad nađu u situaciji da jedu prije spavanja, bilo da je riječ o gladi koja nas sprječava da zaspimo ili želji da nešto stavimo “pod zub”.

Nažalost, ti kasnonoćni zalogali mogu loše utjecati na kompletni organizam, ne samo na vaš struk, piše Eat this, a prenosi N1.

Opsežna istraživanja tijekom godina su pokazala kako jedenje prije spavanja može imati preko nekoliko neželjenih posljedica. Ono može utjecati na sve od vaše kilaže do toga kako funkcionirate na poslu.

Sagorijevat ćete manje masnoća

Ako želite smršavjeti i izgubiti višak masnoće prvo biste se trebali odreći tih kasnih zalogaja. Studija iz 2020. godine pokazala je, na grupi od 6 ispitanika starijih od 50 godina koji su jeli kasno, da su sagorijevali manje masnoće dok su spavali od onih kojima je posljednji obrok u danu bio ranije. Obje grupe unosile su jednak broj kalorija i imale jednake aktivnosti.Možete se udebljati

Ako se mučite i trenirate, a kilogrami ne idu dolje, možda biste trebali razmisliti o tome da večerate ranije. Studija iz 2020. pokazala je da su pojedinci koji su jeli u 22 sata, umjesto u 18 sati, imali veću vjerojatnost za razvijanje intolerancije na glukozu te smanjene razine oksidacije sala što može dovesti do pretilosti.

Veća vjerojatnost razvijanja metaboličkog sindroma

Rizik od razvijanja metaboličkog sindroma, koji je skupina stanja koja uključuje višak sala oko trbuha, povišeni tlak i šećer te kolesterol i trigliceride može se povećati ako jedete kasno navečer.

Prema studiji iz 2018. godine, u kojoj je sudjelovalo 8.153 ljudi između 40 i 54 godine, žene koje su jele prije spavanja ili koje su grickale nakon večere imale su veću vjerojatnost za razvijanje metaboličkog sindroma. Istraživanje je također pokazalo da je vjerojatnost za visok kolesterol i trigliceride bila veća kod žena i muškaraca koji su jeli kasnije.

Lošiji san

Ako ste ujutro i dalje iscrpljeni, iako ste se tek probudili, krivac za to bi mogli biti kasni obroci. Studija iz 2011. godine pokazala je da su sudionici, koji su jeli kasno i neposredno prije spavanja, iskusili smetnje prilikom spavanja, duže im je trebalo za zaspu, a REM faza trajala je kraće.

Lošije funkcionirate na poslu

Studija iz 2021. godine otkrila je da su pojedinci, koji su jeli nezdravu hranu kasno navečer, imali više fizičkih problema poput glavobolje i proljeva, te su lošije funkcionirali na poslu dan nakon.

Komentari