Evo zašto bi trebalo redovito piti zeleni čaj

Ilustracija Foto: Pixabay

Čajevi su inače vrlo zdravi za naš organizam jer pružaju niz blagodati i tako poboljšavaju zdravlje. Jedan od čajeva koje bi trebalo redovito piti je zeleni čaj. Ovo su neke od njegovih prednosti. 

Smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Zeleni čaj može poboljšati zdravlje mozga zbog kofeina koji je jedan od glavnih sastojaka. Sadrži manje kofeina nego kava pa ne izaziva negativne nuspojave. Redovitom konzumacijom kofeina može se smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, pokazuju istraživanje, kako piše Insider.

Oni koji su osjetljivi na kofein, trebali bi ga piti u manjoj mjeri.

Također sadrži i aminokiselinu koja se naziva L-teanin koja pomaže u smanjenju stresa i popravljanju raspoloženja.



Nadalje, rezultati studije iz 2017. godine pokazali su da zeleni čaj može pozitivno djelovati na kognitivne sposobnosti i rad mozga.

Sprečava bolesti srca i dijabetes

Ispijanje zelenog čaja može pomoći u sprečavanju visokog tlaka koji je jedan od najčešćih čimbenika rizika koji može narušiti zdravlje srca. Također, jedno istraživanje utvrdilo je da osobe koje dnevno piju šest ili više šalica zelenog čaja imaju 33 posto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Pomaže u snižavanju kolesterola i prevenciji osteoporoze

Zbog atehina, koji ima antioksidativna svojstva, zeleni čaj pomaže i u snižavanju kolesterola.

Redovito ispijanje dvije šalice ovog čaja dnevno tijekom 10 godina rezultiralo je značajnim smanjenjem razine LDL kolesterola, poznatog kao i loši kolesterol koji uzrokuje nakupljanje naslaga na arterijama, pokazuje analiza iz 2011. godine.

Istraživanja su pokazala da može pomoći i u liječenju te prevenciji osteoporoze tako što održava kosti jakima i zdravima.

Sprečava starenje

Zeleni čaj je odličan i za kožu jer pojačava hidrataciju, zadržavanje vlage i sprječava stvaranje bora. Studija iz 2005. godine pokazala je da zeleni čaj ima i svojstva koja mogu pomoći u sprječavanju starenja.

Komentari