Evo u kojim okolnostima nikako ne biste smjeli pojesti krumpir

Možda se čini kao namirnica koja može svašta preživjeti, ali krumpir zapravo treba dobro čuvati, pogotovo u hladnijim danima. Ako ga predugo ostavite da stoji na njemu počnu rasti klice. Za to je odgovorna toplina vašeg doma i bilo kakvo svjetlo kojem su krumpiri izloženi.

Upravo iz tog razloga trebalo bi ga držati na hladnom i tamnom mjestu, a kako ne bi proklijao možete u posudu u kojoj stoji dodati jednu jabuku. Tim starim trikom mnogi se koriste i zaista djeluje.

Ipak, što kada krumpir promijeni boju? Kada postane zelen? Takav može biti opasan za zdravlje, a promjena izgleda događa se kada je izložen svjetlu jer ono pokreće određene fiziološke reakcije.

Proizvodnja klorofila pokreće zelenu boju i iako to nije štetno, svjetlost i toplina također pokreću proizvodnju solanina, otrovni alkaloidni spoj, koji može izazvati simptome trovanja kod ljudi ako se unese u velikim količinama. Simptomi uključuju mučninu, proljev, povraćanje, grčeve u želucu, glavobolju i vrtoglavicu. Ova se kemijska tvar koncentrira ispod ljuske krumpira uz klorofil te u novorazvijenim klicama.



Sve se to može ukloniti guljenjem kore, a tako svakako i smanjujete moguće trovanje, ali i dalje okus može biti loš, odnosno gorak, piše N1.

Komentari