Evo što se događa s organizmom ako prestanemo piti kavu

Ilustracija Foto: Pixabay

Kava je postala dio svakodnevnog života te mnogi ne mogu zamisliti dan bez šalice, ili više, ovog crnog napitka. No, previše kave može imati izražene učinke na zdravlje, pa prestanak pijenja pozitivno će djelovati na organizam. 

Manje anksioznosti

Ako imate problema s anksioznosti, izbacivanje kofeina može biti dobro za vaše mentalno zdravlje.

“Kofein u kavi može biti stimulativan, za neke čak i prekomjerno, ako osoba sporo metabolizira kofein”, rekla je dijetetičarka Alicia Galvin. Odustajanjem od kave s vremenom možete smanjiti osjećaj tjeskobe, objasnila je.

Može se poboljšati refliks kiseline

“Kava je poznata po tome što opušta donji sfinkter jednjaka, što je pojas mišića između gornjeg dijela želuca i donjeg dijela jednjaka. Kad se to dogodi, kiselina se može povratiti u jednjak i uzrokovati žgaravicu i pečenje pa prestanak konzumiranja kave može pomoći u ublažavanju simptoma”, navodi Galvin.



Manje simptoma alergije

Sezonske alergije mogu stvarati velike probleme, a opterećivanje antihistaminicima zbog kojih se osjećate pospano nije uvijek puno bolji osjećaj od onih kihanja i šmrcanja.  Stoga je manje kave načina za smanjenje simptoma alergije

Bolji san

Kava vam može dati nalet energije pa možete imati problema sa spavanjem. Ako se borite da zaspite, odricanje od kave može pomoći. Kava može negativno utjecati na san jer kofein blokira adenozin, kemikalija koja potiče spavanje u mozgu, a može poremetiti cirkadijski ritam zbog nedostatka nakupljanja adenozina tijekom dana. Kofein u kavi može imati ometajuće djelovanje na vaš san do šest sati nakon zadnjeg gutljaja.

Niži krvni tlak

Kofein može uzrokovati skok krvnog tlaka, a kava može blokirati hormon koji pomaže u održavanju arterija proširenima pa ograničavanje unosa kofeina može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Manje odlazaka na WC

Kofein može uzrokovati pojačano mokrenje zbog svojih diuretičkih učinaka ili čak uzrokovati potencijalne nuspojave na gastrointestinalni trakt, ali ograničavanje unos kofeina može smanjiti broj odlazaka na toalet, kao i ublažiti želučane probleme, piše Eat This, prenosi N1.

Komentari