Evo koliko jedna četveročlana obitelj mjesečno troši u Njemačkoj

Ivan Lovrić, Hrvat koji već neko vrijeme sa svojom obitelji živi i radi u Njemačkoj, na svome YouTube kanalu objavio je video u kojem objašnjava koliki su mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Njemačkoj ove godine.

U videu je objavio kako je izračunao i objasnio svoje mjesečne troškove.

“Najveći trošak koji možete imati u Njemačkoj, ukoliko nemate svoju nekretninu je definitivno cijena najma stana ili kuće”, govori Lovrić te dodaje da u njegovu slučaju to iznosi 1.150 eura (četverosobni stan), u koje ulaze režije poput parkinga, grijanja ili tople vode. Za razliku od brojnih njemačkih mjesta, njemu smeće nije uračunato u cijenu najma stana, pa i to mora platiti oko 21 euro mjesečno. Struja se također plaća odvojeno, a njegova mjesečna rata iznosi 65 eura. Internet njegova obitelj plaća 35 eura, ali neke pakete je moguće dobiti već za 15 do 20 eura na mjesec.



“Iduća stvar je GEZ, to možete usporediti s našom pretplatom za televiziju i radio. U Njemačkoj su ga obvezni platiti svi. Postoje neki stanodavci, ali oni su jako rijetki, koji preuzimaju vaše troškove GEZ-a i ubrajaju ih u stanarinu. Mi moramo plaćati 17,50 eura. Taj GEZ je trebao ove godine poskupjeti, ali su se srećom ljudi izborili za to da cijena ostane ista. GEZ se najčešće automatski odbija s računa svaka tri mjeseca”, pojasnio je Lovrić.

Lovrić je u snimci pobrojao i ostale troškove. Sve skupa, njegova obitelj mjesečno potroši između 2700 i 2800 eura. No, naglasio je da on i obitelj imaju neke specifičnosti kad su u pitanju troškovi i da netko može proći dosta jeftinije.

Komentari