Evo koliko dugo koronavirus može preživjeti na pojedinim predmetima

Koronavirus ili COVID-19 virusna je zarazna bolest koja se uglavnom prenosi bliskim kontaktom s čovjeka na čovjeka, odnosno ako se nalazite u neposrednoj blizini zaražene osobe, bilo da ta osoba kihne ili da dođete u kontakt s predmetom koji je ta osoba dirala.

U svijetu se pojavio strah od toga da predmeti kupljeni online iz Kine isto tako mogu na sebi prenositi koronavirus. Njemačka studija pokazala je kako predmeti koje se najčešće naručuje online isto tako mogu biti jedan od glavnih nositelja koronavirusa u nekoj zemlji.

Znanstvenici su promatrali različite materijale poput plastike, stakla, čelika, aluminija, drugih metala, drveta, papira i keramike te kako oni reagiraju kad su izloženi koronavirusu.

Otkrili su da koronavirus može preživjeti na neživim površinama poput metala, plastike i stakla i do devet dana.Točnije, njihova su istraživanja pokazala da koronavirus na metalnim površinama može preživjeti točno pet dana. Zanimljivo, predmeti od aluminija najsigurniji su i na njima koronavirus može preživjeti od dva do osam sati. Plastika je međutim najgora jer je prilikom testiranja uočeno da se koronavirus na njoj može zadržati od dva do čak devet dana.

Studija je pokazala da temperatura prostorije u kojoj se predmet nalazi također doprinosi tome koliko dugo virus može preživjeti na pojedinom predmetu, a u niže priloženoj tablici možete vidjeti detaljan popis temperatura na kojima je sve testirano i maksimalan period preživljavanja koronavirusa na pojedinim tipovima predmeta.

Günterom Kampf i njegov tim primijetili su i da biološke otopine poput etanola, vodikova peroksida i natrijeva hipoklorita mogu smanjiti mogućnost širenja koronavirusa na predmete već samo minutu nakon njihova nanošenja na pojedine predmete, prenosi Zimo.

Komentari