Evo koja pjesma najviše opušta, potvrdila znanost

Osjećate se ponekad da vam je dosta svega i da jednostavno više ne možete dalje? Riječ je o tzv. burnout sindromu, koji izaziva razne emocionalne i tjelesne simptome poput umora, iscrpljenosti, glavobolje, manjka samopouzdanja, gubitka apetita, poteškoće s koncentracijom i slično.

Obično ga uzrokuje kontinuirano obavljanje posla u nerealno kratkim rokovima, što stvara velik pritisak organizmu. Nasreću, danas postoje mnoge tehnike otklanjanja i umanjivanja stresa, a neuroznanstvenici iz Velike Britanije definirali su melodije koje upravo pomažu opustiti ljude.

Melem za dušu, ali i za psihu

Osim što nam popravlja raspoloženje, glazba itekako utječe na naše zdravlje. Mnogi su liječnici, ali i terapeuti, prepoznali njezin pozitivan učinak, pa je tako već neko vrijeme koriste kao jedan od oblika liječenja kod raznih bolesti, poput depresije, PTSP-a, Alzheimerove bolesti, ali i kod poremećaja spavanja.

U istraživanju Mindlab Internationala, dr. David Lewis-Hodgson otkrio je pjesmu koja je nevjerojatno opuštajuće utjecala na ispitanike. Naime, sudionicima su bile podijeljene zahtjevne zagonetke koje su morali riješiti u što kraćem roku.



S obzirom na to da im je takav zadatak uzrokovao određenu razinu stresa, ispitanicima su bile puštane različite pjesme kako bi se opustili. Istraživači su senzorima mjerili moždane aktivnosti, krvni tlak, otkucaje srca i brzinu disanja ispitanika, a jedna je pjesma imala poseban utjecaj na njihovo ponašanje.

Marconi Union – ‘Weightless’

Slušanje ove pjesme rezultiralo je najvećom opuštenosti od bilo koje druge koja je do tada bila testirana, a ishod je bilo nevjerojatno 65-postotno smanjenje ukupne anksioznosti sudionika. Riječ je o pjesmi na kojoj je radila grupa Marconi Union u suradnji s glazbenim terapeutima. Pažljivo raspoređeni elementi poput ritma i basa pomažu usporiti otkucaje srca, smanjuju krvi tlak te snižavaju razinu hormona stresa kortizola.

Pjesma je ispunjena sanjivim, blagim i umirujućim melodijama, a instrumenti koje ćeš čuti su klavir i gitara u kombinaciji s laganim zvukom elektronike kroz zvučne zapise iz prirode. Richard Talbot, jedan od izvođača pjesme i član grupe Marconi Union, izjavio je kako je za njega rad na ovom glazbenom projektu bilo fascinantno iskustvo jer je naučio kako i zašto određeni zvukovi utječu na raspoloženje ljudi.

‘Weightless’ traje osam minuta te je dosad poslušana više od 54 milijuna puta, a sad se uz nju možeš i ti opustiti:

U slučaju da ti ne pomaže… S obzirom na to da su ljudi jedinstvena bića, na svijetu ne postoje univerzalne stvari koje će odgovarati svima. Primjerice, iako je ova pjesma pomogla mnogima, to ne mora značiti da će i tebi. No neka te to ne obeshrabri jer postoji još nekoliko pjesama koje je dr. Lewis-Hodgson preporučio.

Sačuvaj zdravlje uma i tijela te kad se idući put pronađeš u stresnoj situaciji, pokušaj se umiriti zvukom ovih pjesama. A dok uši uživaju u glazbi, ti uživaj u SenSia Snacku s chia sjemenkama, žitaricama i brusnicom.

Osim što ćeš pridonijeti normalnoj funkciji svoje probave, redovitom konzumacijom uspostavit ćeš dnevnu ravnotežu koja ti je potrebna za funkcioniranje u svim situacijama. Evo i playliste, piše miss7zdrava.hr.

#GlazbenaTerapija

Rue du Soleil (Café Del Mar) 

“We Can Fly”, Mozart

“Canzonetta Sull’aria”, Adele

“Someone Like You”, All Saints

“Pure Shores”, Coldplay

“Strawberry Swing”, Barcelona

“Please Don’t Go”, DJ Shah

“Mellomaniac (Chill Out Mix)”

Komentari