Evo kako u vrijeme epidemije koronavirusa brinuti o kućnim ljubimcima

Izolacija na koju smo primorani ne pada teško samo nama, već i našim kućnim ljubimcima koji su vjerojatno navikli izlaziti u duge šetnje, a jednako kao što mi učestalo peremo ruke, potrebno je voditi računa i o njihovoj higijeni. Sigurno imate hrpu nerazjašnjenih pitanja koja vam se motaju po glavi. Evo o čemu sve trebamo voditi računa u ovo vrijeme koronavirusa, kada su kućni ljubimci u pitanju i kako im boravak unutar četiri zida učiniti ljepšim i ugodnijim.

Mnoga pitanja trenutno muče vlasnike kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa, koji svakodneno zahtjevaju odlazak u šetnju te je samim time potrebno detaljnije povesti računa o njihovoj higijeni, piše tportal.

Koliko je često potrebno izvoditi psa u šetnju u vrijeme preporučene izolacije?

Svaki je pas navikao na svoju dnevnu rutinu pa i odgovor na ovo pitanje može varirati. Naravno da psa nećete pustiti da trpi do iznemoglosti, no imajte na umu da svakim izlaskom iz kuće riskirate zarazu virusom. Svedite šetnju na minimum. Najbolje poznajete svog psa, stoga najbolje znate koliko mu je vremena u šetnji potrebno da izvrši nuždu.

Neki psi neće odmah na prvom uglu obaviti “posao”, već iziskuju dužu šetnju. Ako je psu dovoljno desetak minuta u šetnji, odmah nakon što obavi nuždu, uputite se doma. Nema potrebe zadržavati se pretjerano na ulici, a kamoli bacati psu lopticu ili odlaziti u park za pse gdje će vjerojatno biti još ljudi s psima.



Ako baš želite psu i sebi priuštiti dužu šetnju, odvezite se autom u prirodu, gdje znate da neće biti puno ljudi. Predlaže se da šetnje postepeno smanjujete i psa privikavate na činjenicu da će šetnje odsada trajati kraće no inače.

Ukoliko imate psa manjeg rasta, možete ga početi privikavati na pelene za pse koje su odlična stvar kada ‘zagusti’ u sitne noćne sate. No, ako ništa od navedenog ne pali, nemojte očajavati – psa izvedite u šetnju onoliko puta koliko je potrebno, no budite maksimalno oprezni i držite se preporuka koje je dao Nacionalni stožer civilne zaštite.

Kako bi šetnja trebala izgledati?

Prije izlaska iz kuće važno je napomenuti kako bi vlasnici obavezno trebali staviti masku za lice, kao i jednokratne rukavice. Nemojte se sramiti šetati ovako opremljeni. Najvažnije je da ste sigurni.

Psa obavezno stavite na povodac i šetajte ga tako da svo vrijeme bude uz vas. Nemojte ga puštati s povodca, jer nikad ne znate kad će naići druga životinja i hoće li pas poželjeti pobjeći za njom. Također izbjegavajte ljude, a prolaznicima nemojte dozvoljavati da psa dragaju. Dakle, šetnja bi trebala biti kratka i efikasna, a po povratku kući, prije ulaska u stan, obavezno psu očistite šape i njušku.

Kako očistiti psu šape i njušku?

“Pseće šapice trebalo bi oprati nakon svake šetnje, a kad šetate pse, nemojte se družiti s drugima”, poručio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš tijekom nedavnog gostovanja na N1 televiziji.

Dokazano je kako se virus na asfaltu može zadržavati i do devet dana, što bi značilo da pas na šapama može unijeti virus u vaš dom, a to ne želite. Prije svake šetnje pripremite posudu s toplom vodom i sapunicom kako bi psu po povratku iz šetnje mogli očistiti šape i njušku.

Prije ulaska u stan, na ulaznim vratima, temeljito psu očistite šape i njušku spužvicom ili krpom te mješavinom tople vode i sapuna za ruke. Nipošto nemojte koristiti dezinfekcijske gelove koji u sebi sadrže alkohol ili bilo koja agresivna sredstva koja bi psu mogla nagristi kožu.

Ukoliko je pas manji uvijek ga možete staviti u kadu i ondje mu detaljnije našamponirati i oprati šape, no pazite da na pod stavite prostirku protiv klizanja kako mu se ne bi klizalo tijekom pranja. Šape potom obrišite suhom krpom ili ručnikom. Ovo pravilo vrijedi za sve životinje koje izvodite u šetnju ili po potrebi puštate izvan kuće, bilo da je riječ o mačkama, zečevima ili nekim drugim krznenim prijateljima.

Treba li kućne ljubimce puštati da se penju na krevet i kauč?

Bez obzira što ste nakon svake šetnje svojim ljubimcima oprali šape i njušku, to ne znači da biste trebali riskirati time što ih puštate da hodaju po krevetu i kauču gdje vi i vaši ukućani naslanjate glavu. Uvijek postoji vjerojatnost da psu niste temeljito oprali šape i njušku i da će on virus proširiti po stanu.

Zato je puno odgovornije ponašanje da psa, barem dok ne prođe opasnost od koronavirusa, naučite da leži na svom mjestu, bio to jastuk ili košara za spavanje. Ako je pas navikao penjati se na namještaj, osigurajte mu fotelju koja će biti isključivo njegova. Možete je presvući najobičnijom plahtom ili dekicom koju ćete svako toliko oprati u perilici.

Može li izolacija utjecati na ponašanje i psihičko zdravlje ljubimaca?

Baš kao što ni nama izolacija nije najdraža, primijetit ćete da ne utječe povoljno ni na vaše kućne ljubimce. Psi, ali nerijetko i mačke, navikli su provoditi određeno vrijeme na otvorenom, a sada se to vrijeme znatno smanjilo. Dok god pas u tom vremenskom periodu odradi nuždu, nema potrebe da zbog kratke šetnje osjećate grižnju savjesti. Međutim, ljubimci se zbog promjene svoje rutine mogu osjetiti tjeskobno, povremeno živčano, pa čak i depresivno.

Stoga je važno posvetiti im više pažnje nego inače. Dajte im jednom dnevno omiljenu poslasticu, izdvojite vrijeme za maženje i igru s njima, osigurajte im dovoljno igračaka da im u izolaciji ne bude dosadno te ih pokušajte animirati učenjem novih trikova. Igra i maženje potaknut će lučenje hormona sreće kod vašeg dlakavog prijatelja koji jedva čeka da mu posvetite pažnju sada kada imate više vremena no inače.

Trebamo li sami šišati svog kućnog ljubimca?

Odgovor je da! Stižu sve topliji dani koje će vaši kućni ljubimci teže podnijeti zarasli, s dlakom do poda. Ukoliko se pas linja, kao što je slučaj kod labradora ili buldoga, nije ga potrebno šišati. No, ukoliko govorimo o maltezerima, pudlama, shih tzuima i pekinezerima kojima dlaka uopće ili gotovo uopće ne otpada te je s vremena na vrijeme treba podrezati, onda ne biste trebali čekati da se saloni za pse otvore, obzirom da ni sami ne znamo koliko dugo još ova situacija može potrajati.

Psa postavite na povišenu površinu kao što je perilica rublja ili stol kako ne bi mogao skočiti. Prstima odredite koliko dlake želite odrezati i potom kao što to rade frizerke odrežite višak dlake, služeći se kažiprstom i srednjim prstom te škarama. Ako imate aparat za šišanje pasa – tim bolje, a poslužit će i običan aparat za šišanje ili brijanje, piše tportal.

Komentari