Evo kako raspoznati bolujete li od gripe ili koronavirusa: Dva su ključna simptoma

Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

S nadolazećom sezonom gripe postoji povećana zabrinutost da bi mnogi mogli oboljeti ili od gripe ili od COVID-19, ili pak od obje bolesti. Problem ove godine jest kako razaznati simptome gripe od simptoma zaraze novim koronavirusom?

Zdravstveni stručnjaci sad već neko vrijeme upozoravaju javnost na opasnosti spajanja sezone gripe s pandemijom novog koronavirusa tijekom hladnijih jesenskih i zimskih mjeseci. Upozoravaju na to da pandemiju COVID-19 treba staviti pod nadzor prije nego što se gripa počne širiti među populacijom. U protivnom, to bi moglo predstavljati prevelik pritisak na zdravstveni sustav.

Jedan način na koji bi se to moglo izbjeći jest i prepoznavanjem dvaju ključnih simptoma koji razlikuju COVID-19 od gripe. Riječ je o disfunkciji okusa (gubitku okusa) i dispneji (neugodan osjećaj nedostatka zraka).

U britanskoj studiji proučavani su simptomi 417 pacijenata s blagim ili umjerenim simptomima bolesti COVID-19 (od kojih su 263 bile žene).



Najčešći simptomi bili su kašalj, bol u mišićima i gubitak apetita. Najčešći otorinolaringološki simptomi bili su bol u licu te opstrukcija dišnih puteva u nosu, navodi se u studiji.

Isto tako, studija je otkrila da je 85,6 i 88 posto pacijenata prijavilo gubitak ili mirisa ili okusa.

I kod pacijenata koji imaju gripu ili običnu prehladu može doći do privremenog gubitka mirisa, no kod pacijenata zaraženih novih koronavirusom može doći do naglog i snažnijeg gubitka mirisa koji može dovesti do nemogućnosti razlikovanja kiselog od slatkog.

Isto tako COVID pacijenti mogu osjetiti gubitak mirisa i bez oticanja sluznice nosa, prenosi Zimo.

Komentari