Evo kako možete znati je li kašalj koji vas je uhvatio simptom Covida-19 ili nečeg drugog

Ilustracija

Već stoljećima liječnici slušaju različite tipove kašlja kod svojih pacijenata kako bi lakše dijagnosticirali različite tipove bolesti. Prepoznavanje različitih tipova kašlja je vrijedan alat u dijagnosticiranju različitih bolesti, no ono što mnoge muči u danima kada broj hrvatskih građana zaraženih koronavirusom ponovo raste, kako znati je li kašalj simptom koronavirusa ili nešto drugo?

Zdravo je ponekad se zakašljati, no ukoliko kašalj ne posustaje tjednima, stvara krvavu sluz, uzrokuje promjene u boji sluzi ili je popraćen vrućicom, vrtoglavicom ili osjećajem umora, valja posjetiti liječnika.

Pitanja koja će vam vaš liječnik ili liječnica postaviti o vašem kašlju:

  • Koliko dugo već kašljete? Danima, tjednima, mjesecima?
  • Kada je kašalj intenzivan? Kašljete li noću, danju ili na mahove?
  • Kako zvuči kašalj? Je li riječ o suhom kašlju, vlažnom kašlju, tihom ili glasnom kašljanju?
  • Stvara li kašalj daljnje siptome poput povraćanja, vrtoglavice, nesanice ili nečeg drugog?
  • Da li vas kašalj onemogućava da obavljate svakodnevne aktivnosti?

Kašalj kao simptom koronavirusa

Najistaknutiji simptomi covida-19 su temperatura i umor, pacijent se može osjećati kao da ima prehladu ili gripu, piše ScienceAlertKašalj je prisutan kod oko polovine zaraženih pacijenata. Covid-19 iritira plućno tkivo, stoga je kašalj suh i konstantan. Još jedan simptom koji se pojavljuje je bol u mišićima i otežano disanje. Kako bolest napreduje, plućno tkivo se puni tekućinom i moguće je osjetiti još veće ­­­­­­­teškoće pri disanju jer se tijelo bori da bi dobilo dovoljno kisika.

Mokri kašalj povlači sluz iz pluća i donjih dišnih puteva (ne nosa i grla) u usta. Suprotno tome, suhi kašalj ne proizvodi sluz i obično počinje u stražnjem dijelu grla i producira grubi, hrapav zvuk. Prilikom suhog kašlja dišni putevi se ne pročiste, stoga pacijenti obično ovaj tip kašlja opisuju kao nezadovoljavajući.



Infekcije nosa i grla izazivaju kašljucanje i upaljeno grlo. Ovaj tip kašlja učestao je kod gripe ili prehlade. Ponekad se suhi kašalj može pretvoriti u vlažan kašalj. To je primjerice slučaj kod upale pluća koja počinje sa suhim, ponekad bolnim kašljem i dovodi do progresivno otežanog disanja. Kako infekcija napreduje, plućne alveole koje služe za primanje kisika mogu se napuniti upalnim izlučevinama poput tekućine i krvi u plućima, te će tada kašalj postati vlažan. U ovoj fazi ispljuvak postaje pjenast i krvav.

Hripavac ili tuberkulozu uzrokuje bakterijska infekcija koja utječe na stanice u dišnim putevima i izaziva iritaciju i pojavljivanje sekreta. Simptomi uključuju napadaje kašlja koji završavaju snažnim zvukom udisaja i pacijentom koji se bori za zrak. Često se izbacuje sluz.

Dugotrajno, snažno kašljanje može oštetiti vaše dišne putove ili uzrokovati prijelome rebra ili istezanje mišića, stoga je važno znati kada je potrebna liječnička pomoć, pišu Vijesti.hr.

Komentari