Evo kako možete temeljito i bez traume oprati vašu macu

Mačke izgledaju kao da se čiste 24 sata dnevno. U stvarnosti one troše samo pola svoga života na njegu i čišćenje. To pedantno čišćenje nije samo zbog glancanja i laštenja njihovog krzna, slina na njihovo krzno djeluje i kao regulator tjelesne temperature, pomažući im da ostanu hladne ljeti, a tople za vrijeme hladnih zimskih mjeseci.

Budući da je mačkama kupanje i voda neugodno iskustvo, pomozite im da se polako prilagode prije nego je uronite u vodu. Stavite je u praznu kadu ili umivaonik da se navikne na novi prostor. Neke mačke će se igrati sa vodom koja curi iz slavine stavljanjem šape pod mlaz. Prođite vlažnim ručnikom preko krzna vaše mačke da vidite hoće li se mačka početi sama timariti, što vjerojatno radi jer osjeća da je vi potičete da se sama očisti. Nakon što se počne osjećati ugodno u sudoperu ili kadi možete ih polako nastaviti puniti toplom vodom i početi sa pravim kupanjem. Ako imate mačića on će se lakše prilagoditi ovome procesu i odrasti će uz uživanje u toploj kupki.

Uvijek se igrajte sa svojom mačkom prije kupanja i budite sigurni da je smirena i zaigrana i da nije nervozna i preplašena.

Savjeti za kupanje mačke

Prije kupanja se dobro pripremite. Obucite staru odjeću ili ako očekujete plimni val obucite plastičnu kabanicu. Pripremite sve potrebne stvari prije nego obavijestite vašu macu da joj slijedi kupanje i obavezno zatvorite vrata od kupaonice kako bi spriječili vašu mačku da pobjegne prekrivena pjenom.



Trebat će vam:

  • Mačji šampon (nikad ne koristite šampon za odrasle jer će isušiti mačju kožu)
  • Veliki, čisti i suhi ručnik
  • Tapet za kadu protiv proklizavanja
  • Malu spužvu za pranje
  • Češalj ili četka

Održavajte vodu toplom, nikad vrućom tako da voda bude ugodna za vaše ruke i za osjetljivu mačju kožu. Čvrsto ali nježno držite mačku za opuštenu kožu oko vrata i koristeći tuš, šalicu ili ručnik prvo je nježno smočite.

Započnite od vrha glave te idite polako prema repu, dodavajući vodu sve dok krzno nije zasićeno vodom. U istom smjeru počnite polako nanositi malu razrijeđenu količinu šamponu, radeći sapunicu. Ako koristite medicinski šampon za probleme s kožom ili protiv buha provjerite upute za korištenje da bi znali koliko dugo smije ostati na vašoj maci. Temeljito isperite šampon jer ostatci mogu iritirati kožu ili ako ga mačka proguta može izazvati probavne smetnje i bolesti.

Nakon što obavite to sve vaša mačka će vjerojatno izgledati kao mokri štakor. Pažljivo iscijedite višak vode iz njenog krzna, te je zamotajte u veliki ručnik polako trljajući krzno dok mačka ne postane skroz suha. Ako vaša mačka tolerira fen (sušilo) za kosu onda ste jako sretni. Većina mačaka mrzi ili zvuk ili osjećaj kretanja toploga zraka fena za kosu, ali ako ga vaša tolerira koristite ga na najnižim postavkama. Ako ne, držite se trljanja ručnikom za uklanjanje većine vlage. Nakon toga pustite mačku da se osuši na zraku, lagano češljem njegujte krzno dok ne bude skroz suho i naravno ne zaboravite nagraditi vašu mačku najdražom poslasticom da bi je ohrabrili za buduće kupanje u pjenušavoj kupci, pišu mačke.com.hr.

Komentari