Evo kako možete prepoznati da vašem organizmu manjka vitamina

Da bi naše tijelo moglo neometano funkcionirati, potrebna mu je pomoć vitamina, od kojih svaki ima svoju ulogu.

Postoje razni čimbenici koji dovode do nedostatka vitamina, poput nepravilne prehrane, stroge dijete, nedovoljne tjelesne aktivnosti, neumjerenost u alkoholu, određeni lijekovi te naravno – bolesti.

Evo kako možete prepoznati da vašem organizmu manjka vitamina;

Suhe oči

Vitamin A s razlogom je prozvan očnim vitaminom. On je i sastavni dio suzne tekućine odnosno sluznice oka pa ako su vam oči stalno suhe, možda vam manjka upravo ovog vitamina. Osim sluznice oka, vitamin A je nužan za zdravlje svih sluznica (npr. u usnoj šupljini, plućima, želucu, crijevima).



Noćno sljepilo

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, manjak vitamina A je glavni uzročnik sljepila kod mladih koje se može spriječiti. Smatra se da oko 500 000 milijuna djeca godišnje izgubi vid zbog manjka ovog vitamina. No nisu samo mladi ugrožena skupina, stručnjaci upozoravaju trudnice da posebno pripaze na unos dovoljno vitamina.

Anemija

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Često se smatra da je uzrok anemije smanjeni unos željeza hranom, međutim uzroci anemije mogu biti različiti. Uz željezo, sprječavanju različitih vrsta anemija pridonose i vitamin C i vitamini B. Simptomi anemije su slabost, opći umor, blijeda ili žućkasta koža, blijedi nokti i unutrašnjost očnih kapaka. Kod težih oblika anemije vrtoglavica, nedostatak daha, glavobolja, zujanje u ušima..

Vrtoglavica

Prema riječima nutritionistice Lise Richards manjak vitamina b12 može dovesti do depresije, zbunjenosti, problemima sa pamćenjem i demencijom i vrtoglavice.

Preskakanje srca

Prema pisanju WebMD portala, aritmije označavaju preskakanje srca, a manjak vitamina B 12 može biti uzrok. Vitamina B12 možete dobiti iz ribe, mesa i jaja.

Bore

“Manjak vitamina C će ubrzati proces starenja” pojašnjava nutricionist Ann Ramark, a to je zato što on regulira proizvodnju kolagena, proteina odgovornog za elastičnost kože. Pojačajte unos voća i povrća ako želite vidjeti promijeni na licu.

Otečene desni

Moguće je da manjak vitamina C svoje simptome skriva u vašim ustima. Prema riječima stomatologa Daniela Balazea, ako su vam desni osjetljive, crvene ili otečene moguće je da vam manjak vitamina C, piše Ordinacija

Problemi sa spavanjem

Manjak vitamina D je povezan sa puno promjena u snu, jedna od njih je slabo spavanje. Povezuje se i sa pojačanim upalnim procesima u nosu i sinusima, što može dovesti do apneje u snu. Naliza podataka iz 2018. godine pokazuje kako osobe sa manjkom vitamina D imaju 50 posto veće šanse da će patiti zbog poremećaja u snu.

Komentari