Evo kako će vam kosa biti lijepa i zdrava tijekom ljetnih vrućina

pixabay

Da bi kosa, osobito suha, usprkos suncu ostala zdrava i sjajna, potrebno ju je barem jedanput na tjedan njegovati regeneratorom s dubinskim djelovanjem. Najbolji su oni na bazi proteina i maslinova ulja.

Kosa je većim dijelom protein, a sunce je doslovno ‘skuha’ – vanjski zaštitni sloj puca i unutrašnjost vlasi se suši, ističu dermatolozi. Zato ako je kosa zbog UV zraka, klora i morske soli postala osušena i slamasta, prva pomoć su maslinovo i kanolino ulje.

Smjesu utrljajte u kosu i tjeme te ostavite 15-ak minuta kako bi “zatvorila” vlasi, a potom operite kosu. Novi život kosi udahnut će i ulje jojobe.

Da bi kosa, osobito suha, usprkos suncu ostala zdrava i sjajna, potrebno ju je barem jedanput na tjedan njegovati regeneratorom s dubinskim djelovanjem. Kako bi nahranio korijen vlasi, regenerator ostavite na kosi 15-30 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Najbolji su regeneratori na bazi proteina i maslinova ulja.



Važno je kosu opskrbiti vitaminima i mineralima i ‘iznutra’, a od osobite koristi je biotin, koji se nalazi u mrkvi, cvjetači, bananama, piletini, jajima i dr., te proteini, cink i magnezij. Kosa bi se trebala i ‘odmoriti’, pa je najbolje zaboraviti na ravnanje kose, prečesto sušenje, pa čak i na repove ili punđe.

Test

Napnete li vlas prstima i ona vrlo lako pukne, kosi nedostaje vlažnosti. Ako se, pak, rasteže poput žvakaće gume, tj. ne vraća se u prvotni položaj, nedostaje joj proteina. Spustite pramen kose u vodu, zdrava kosa će plutati, a porozna, kojoj nedostaje vitamina i proteina, potonuti.

Pranje kose

Pranje kose šamponom ne bi smjela postati svakodnevna navika jer uzrokuje prhut, isušivanje i ‘lomljenje’ kose.

Nahranite kosu maslinovim uljem, medom…

Zagrijte malo meda da se rastopi, dodajte žlicu maslinova ulja i nježno utrljajte u kosu. Ostavite pola sata pa isperite. Ova maska je posebno dobra za suhu i oštećenu kosu. Za masku koja kosi vraća vlažnost izmiješajte pasirani avokado, jaje i med. Postupak nanošenja je isti.

Ulja za kosu

Odlična ulja za kosu koja ju njeguju i čuvaju hidrataciju su ulja od argana i makadamije. Nanesite ih i prije odlaska na plažu, to će kosu dodatno zaštititi te je učiniti mekom i podatnom, a i lakše ćete je raščešljati. Posebnu pozornost obratite na vrhove i više ih namažite.

Izbjegavajte trljanje kose ručnikom

Trljanje mokre kose ručnikom također uzrokuje prhut, a frizeri klijente odgovaraju i od prečeste uporabe sušila jer se uništava keratin. Savjetuje se nakon pranja zamotati kosu frotirastim ručnikom i pustiti da se prirodno osuši.

Najljepša boja kose je vaša prirodna

Prečestim bojenjem kose gube se sjaj i volumen, a dugoročno posljedice mogu biti ozbiljnije.

Glumica Catherine Zeta Jones, čija kosa je njezin zaštitni znak, priznala je da kosu redovito pere pivom, koje je bogato proteinima te potiče njezin rast i sjaj, piše 24sata.

 

Komentari