El Cubano sendvič zasjenio je velike zvijezde Chefa

screenshot

Redatelj, glumac i scenarist Jon Favreau, snimio je 2014. simpatičnu priču o kuharu bez dlake na jeziku, koji traga za ispunjenjem. Glavni lik komedije/drame je chef Carl Casper, rodom iz Miamija, glavni kuhar restorana Gauloise u Brentwoodu u Kaliforniji. Vlasnica restorana Riva želi da se Carl drži “klasika” i okani inovativnih jela. Kad Carl dode u priliku da se iskaže pred uglednim gastrokritičarem i blogerom Ramseyjem Michelom, Riva traži od njega da se drži prokušanih jela. Carl popušta njezinim zahtjevima i dobiva poražavajući osvrt.

Nakon sukoba sa kulinarskim kritičarem i svađe s vlasnicom restorana, daje otkaz i vraća se u Miami kako bi pokrenuo posao u svom “restoranu na kotačima”. Napokon radi ono što ga uistinu veseli, a u tom pothvatu pridruži mu se najbolji prijatelj i otuđeni sin koji, dijeleći ljubav prema kuhanju, želi izgraditi odnos s ocem.

Odličnu glumačku ekipu, uz svestranog Favreaua, čine Scarlett Johansson, Robert Downey Jr. i Sofia Vergara. Uzbudljivi film dobio je nagradu publike na Tribeca film festivalu. Inspiriran filmom Van (1996.), a u vrlo kratkom vremenu stekao je status kultnog foodie filma, a glavni lik postao je Cubano sendvič! El Cubano centar je Carlove ulične kuhinje, i on ga zove kraljem svih sendviča. Čine ga svinjetina marinirana 12 sati, kiseli krastavci i senf, u hrskavom pecivu a la baguette, debelo premezanim maslacem iznutra i izvana. Sočno i hrskavo, mljac!



 

Favreau je za snimanje filma kulinarske tajne otkrio poznati američki chef Roy Choi, čovjek koji se proslavio svojim Kogi Korean BBQ restoranima na kotačima. Choi ga je poslao u međunarodnu školu francuske juhinje, a gdje je dobro ovladao nožem, i naučio praviti umake.

“Doveo sam ga u kuhinju i tamo je nekako baš pripadao, priznao je Choi. Jon je morao proći nekoliko testova, guleći sanduke avokada i luka, a morao je obećati da će posve autentično prikazati Choieve vještine na svome glavnom liku, poput slaganja ubrusa i čišćenja vozila.”

Promocijski kubanski El Jefe na kotačima za vrijeme snimanja postao je toliko popularan, da je dvojac razmatrao i pokretanje lanca diljem zemlje. Dvojac se toliko zbližio da su zajedno sudjelovali 2019. u kulinarskom reality-showu chefova, u kojem također kuhaju i dobro se zabavljaju putujući po cijeloj Americi.

Malo je poznato da je Jon Favreau cijenjeni redatelj, a ispred kamera se najčešće pojavljuje u sporednim ulogama, ali vrlo zapaženim. A režirao je neke od najpopularnijih filmova, kao što su redateljski debi Mafijaši početnici (2001.), inovativni Kauboji i Indijanci (2011.), Vilenjak (2003.), Knjiga o džungli (2016.), Iron Man (2009.). Od tada se redovno pojavljuje u uratcima Marvel Cinematic Universea, a 2019. je snimio vestern seriju smještenu u Star Wars svijet The Mandalorian, piše HRT.

Komentari