Eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa u završnoj je fazi: Za dva tjedna počinje ispitivanje na 30.000 ljudi

Ilustracija Foto: Pixabay

Američki farmaceutski koncern Moderna Inc u utorak je priopćio da 27. srpnja, ili oko tog datuma, kreću završna klinička ispitivanja za cjepivo protiv covida-19.

Radi se o trećoj, ključnoj fazi ispitivanja na ljudima cjepiva mRNA-1273.

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara.

Završna klinička ispitivanja će se provesti na 87 lokacija, sve u SAD-u. Bit će uključeno oko 30,000 odraslih osoba koje imaju velike izglede da se zaraze koronavirusom. Tijekom ispitivanja usporedit će se broj novozaraženih među osobama koje su primile novo cjepivo i među onima koji su dobili placebo.



Eksperimentalno cjepivo bit će testirano u 30 saveznih država i Washingtonu, D.C. Polovica su države koje su teško pogođene epidemijom, poput Teksasa, Kalifornije, Floride, Georgije, Arizone te Sjeverne i Južne Karoline.

SAD posljednjih dana bilježi rekordan broj novozaraženih, posebice iz spomenutih država. Dionice Moderne su sredinom dana porasle oko 2,5 posto na američkoj tehnološkoj burzi Nasdaq.

Komentari