Eggnog ili liker od jaja: Savršena božićna alkoholna poslastica!

Pixabay

Eggnog je vrsta pića koju ljudi ili vole ili mrze. Ako ste u onoj skupini koja voli liker od jaja ili ste njihov veliki ljubitelj, onda nastavite čitati kako bi otkrili kako od njih napraviti ukusan liker

Što je eggnog (liker od jaja)?

Povijesno je poznat kao mliječni punč (iako to baš i nije najbolje ime). To je smjesa od tučenih žumanjaka, vrhnja za šlag i viskija ili ruma. Poslužuje se rashlađen.

Treba li kuhati jaja?

Ne baš. No, jaja definitivno ne jedete sirova. Jaja zapravo polako dodajete u vruću tekućinu kako biste im povisili temperaturu te izbjegli rizik da se pretvore u kajganu. Zagrijete smjesu mlijeka, ekstrakta vanilije, cimeta i muškatnog oraščića, a zatim polako dodajte smjesu s umućenim žumanjcima dok se smjesa potpuno ne sjedini. Ako žumanjke umiješate ravno u lonac, vjerojatno ćete na kraju dobiti malo kajgane od jaja, što svakako nije poželjno.

Kako znati kada je gotovo?

Nakon što skuhate smjesu od žumanjaka i mlijeka, vratite je na štednjak i kuhajte na umjerenoj vatri dok smjesa ne postane dovoljno gusta da pokrije stražnju stranu žlice. Ako imate termometar, on bi trebao doseći 70 stupnjeva Celzijusovih.



Koji je najbolji alkohol za liker od jaja?

Viski ili rum. Oboje su dobrog okusa, pa stvarno nije važno kojeg od njih ćete koristiti. Rum je malo slađeg okusa, pa ako ne volite toliko slatko, koristite burbon.

Morate li koristiti alkohol?

Apsolutno ne! Okus jaja je ukusan kad se posluži i bez alkohola. Ako želite alkoholni napitak od jaja, umiješajte viski ili rum.

Kako ga čuvati?

Ako ga poslužujete taj dan, možete ga staviti u vrč i u kantu s ledom da ostane hladan. Kada se pravilno čuva u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, liker može izdržati do 4 dana u hladnjaku.

Ovu blagdansku poslasticu napravite u samo nekoliko jednostavnih koraka, a recept slijedi u nastavku.

Liker od jaja (eggnog) za 4-5 posluživanja

Sastojci:

2 šalice mlijeka
1/2 žlice mljevenog cimeta, ostavite još sa strane za ukras
1/2 žlice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 žlice čistog ekstrakta vanilije
6 velikih žumanjaka
1/2 šalice šećera
1 šalica vrhnja za šlag
1 šalica burbona ili ruma (nije obavezno)
Šlag za posluživanje

Upute:

U maloj posudi na laganoj vatri pomiješajte mlijeko, cimet, muškatni oraščić i vaniliju i polako dovedite smjesu do laganog vrenja. Za to vrijeme u velikoj posudi umutite žumanjke sa šećerom dok žumanjci ne postanu blijede boje. Polako dodajte vruću mješavinu mlijeka u žumanjke u serijama da se jaja temperiraju i mutite dok se ne sjedine.

Smjesu vratite u lonac i kuhajte na umjerenoj vatri dok ne postane gusta (i ostane na stražnjoj strani žlice), ali da ne zakuha. (Ako koristite termometar, smjesa bi trebala doseći 70 stupnjeva). Zatim smjesu maknite s vatre i umiješajte vrhnje za šlag te alkohol u tu gustu kremu. Stavite ju u hladnjak dok se ne ohladi. Kad je spremno za posluživanje, liker ukrasite šlagom i cimetom, piše delish, prenosi 24 sata 

Komentari