Efikasni trikovi koji pomažu da smanjite vrijeme pred ekranima

U prošlogodišnjem je istraživanju više od četvrtine roditelja i 36 posto tinejdžera priznalo na se bar jednom po noći probude da pogledaju svoje telefone.

Često možemo čuti kako previše vremena provodimo uz ekrane mobitela, laptopa ili tableta, a taj je trend za trajanja izolacije zbog pandemije korone još narastao. Čak i oni koji inače ne bi, u izolaciji su vrijeme kratili surfajući internetom i pregledavajući razne internetske stranice, a dosadu su ubijali prateći objave na društvenim mrežama.

To potvrđuje i nedavno istraživanje Common Sense Medije koje kaže da se za vrijeme izolacije pred (svim) ekranima boravilo čak 60 posto više nego prije pandemije.

Za ovisnost o mobitelima ipak ne možemo kriviti virus, budući da dnevna bolnica za ovisnost o internetu na zagrebačkom Jankomiru postoji od 2017. godine, a u mnogim zapadnim zemljama i puno duže.

U prošlogodišnjem je istraživanju Common Sense Medije više od četvrtine roditelja i 36 posto tinejdžera priznalo da se ‘bar jednom u noći probude da pogledaju svoje telefone’, a više od pola adolescenata i odraslih kaže i da ih ‘mobitel barem jednom dnevno omete u nekom poslu’.

Još puno prije nego je pandemija preusmjerila društveni život ljudi na Zoom i druge chat aplikacije, istraživanje je pokazalo da američki tinejdžeri pred ekranima svakodnevno u prosijeku provedu sedam sati i 22 minute – što ne uključuje boravak pred ekranom zbog školskog rada.

‘S tim su ciljem i dizajnirani’

Mnogima očito nije lako ignorirati mobitel, a u tome ne pomažu ni jarko crvene obavijesti koje su smišljeno dizajnirane tako da nam privlače pažnju. Znanost je naime davno otkrila da ljudski mozak reagira na sjajne i svjetlucave stvari pa je, ako se borite s ovisnosti o telefonu, dobro upaliti sivi ‘mood’ ili ‘grayscale’.

“Istraživanja pokazuju da nas se najviše dojmi ono što vidimo i da se najviše oslanjamo baš na vizualno”, rekla je profesorica psihologije s britanskog sveučilišta Nottingham Trent, Daria Kuss.

“Crno bijeli vas ekran vjerojatno neće toliko privlačiti pa ćete pred njim provesti manje vremena”, kaže Kuss.

Zato treba postaviti funkciju ‘grayscale’, prvobitno napravljenu za olakšavanje korisnicima s oštećenjem vida. A da će s tim zaslon biti manje privlačan dokazali su nedavno u eksperimentu i studenti sveučilišta u Sjevernoj Dakoti.

Svoje su telefone postavili na sivu nijansu, zbog čega se vrijeme provedeno pred njima smanjilo za gotovo 40 minuta.

“Grayscale ‘ometa’ cilj dizajnera i marketinških stručnjaka koji vas pokušavaju pridobiti da što više vremena provedete uz određeni uređaj”, rekao je autor spomenutog eksperimenta i apsolvent psihologije Alex J. Holte.

“Ikone aplikacija uglavnom svijetle u jarkim bojama što je našem centru za pozornost jako atraktivno”, dodaje Hotle, a upravo je to i jedan od razloga zašto su Instagram i Google u zadnjih par godina redizajnirali svoje logotipe i dali im upečatljivije živopisne boje koje im suptilno podižu klikanost.

Kontrolirano koristite mobitele

Neprofitna organizacija The Center for Human Technology radi na podizanju svijesti potrošača o načinima na koje velike IT tvrtke ‘love’ njihovu pažnju. Oni tvrde da stalni pristup tehnologiji smanjuje koncentraciju i skraćuje vrijeme pažnje, stvara ovisnost o pametnim telefonima i živote pretvara u ‘natjecanje za lajkove’.

Korištenje grayscale-a, poručuju iz Centra, samo je jedan od načina da ‘preuzmete kontrolu’, a možete i ukloniti nebitne aplikacije s početnog zaslona i isključiti sve obavijesti osim npr. SMS-a i telefonskih poziva.

Osim toga, razni stručnjaci predlažu i da telefon bar ponekad ostavite u drugoj sobi i ne nosite ga u spavaću sobu:

“Provedite malo vremena bez svog telefona, vjerojatno ćete se iznenaditi koliko ste vremena pred njim”, kažu, prenosi 24 sata.

Komentari