Dva ukusna i jednostavna recepta za predivan ručak

Nakon napornog tjedna prepunog obveza, uhvatite malo vremena i počastite sebe i svoje najmilije s kuhanim domaćim jelom.

Za vas izdvajamo sljedeće jednostavne i ukusne recepte za nedjeljni ručak s obitelji.

Ovo je prilično jednostavno jelo koje će zasigurno osvojiti vaše simpatije. Brzo se priprema, a dosta je zgodno za nego veće druženje. Što se tiče priloga mi smo ubacili povrće i pekli sve zajedno. Stiže recept:

Sastojci:

10-ak pilećih bataka (količinu prilagodite broju ukućana ili gostiju)
2 jaja
2 vrećice ribanog parmezana
2 tikvice
2-3 mrkve
2 luka
sjeckani ružmarin
timijan
stabljike peršina
maslinovo ulje
sol



Batake malo posolite, uvaljajte u umućene žumanjke pa u parmezan i to tako da se oblože sa svih strana. Poslažite ih u pladanj za pečenje na papir za pečenje. Narezano povrće pomiješajte u zdjeli, posolite ga, dodajte narezane stapke peršina, timijan i sjeckani ružmarin. Zauljite, dobro promiješajte rukama pa rasporedite oko bataka. Pecite na 170 stupnjeva oko pola sata dok bataci ne porumene i ne dobiju lijepu koricu.

Svinjsko pečenje s umakom od luka

Svinjsko pečenje najčešća je opcija kada se odlučujemo za gurmanski nedjeljni ručak, naročito ako se za stolom okuplja veći broj ljudi. Općenito, pečenke koje se pripremaju u pećnici su možda i najednostavnije jelo za pripremu ručka domaćici koja se osim glavnog jela mora angažirati i oko pripreme juhe, priloga, deserta…

Sastojci:

1,5 kg svinjskog vrata bez kosti
5 glavica luka
3 režnja češnjaka
2,5 dl bijelog vina
žlica sjeckanog peršina
200 ml vrhnja za kuhanje (za umak od luka)
sol, papar, vegeta
200 ml suncokretovog ulja

Priprema:

Meso večer prije narezati na odreske (ako niste sami vični rezanju odrezaka, zamolite mesara da to napravi umjesto vas), dobro nasoliti i popapriti pa slagati u dublju posudu s poklopcem odrezak do odreska. Složiti oko i preko mesa 2 narezane glavice luka, protisnuti češnjak i sve zaliti sa uljem. Poklopiti i ostaviti na hladnom preko noći. Ako nemate toliko vremena, ostavite meso u ovoj marinadi barem 3 sata prije pečenja.

Prije pečenja, lagano nauljiti vatrostalnu posudu, uliti i vino, staviti u sredinu posude nasoljeno meso tako da odrezak bude tijesno jedan do drugoga. Sve zaliti ostatkom marinade, dodati preostale 3 narezane glavice luka, posoliti i popapriti tekućinu oko mesa pa poklopljeno peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC. Nakon 30 minuta pečenja, pečenje preliti umakom od pečenja i vratiti u pećnicu pokriveno. Nakon ukupno sat vremena pečenja, otklopiti pečenje i nastaviti peći bez poklopca još 30 minuta uz povremeno prelijevanje umakom od pečenja. Ako pripmjetite da umaka ima previše i da je jako vodenast (što može ovisiti od vrste i kvalitete kupljenog mesa) slobodno žlicom odvadite višak tekućine u nekakvu posudicu ili lončić. Pečenje je gotovo kada dobije lijepu smećkastu boju reš pečenja.

Svu preostalu tekućinu od pečenja i luk prebaciti u dublju posudu, izmiksati štapnim miskerom pa vratiti u manjem lončiću na tihu vatru. Dodati u umak vrhnje za kuhanje, eventualno popraviti okus ako je potrebno.

Pečenje poslužiti lijepo složeno na toplom pladnju za posluživanje uz krumpir pire i umak od luka, piše Radiong.hr 

Komentari