Dužnosnik otvoreno: ‘Dobro je imati seksualne odnose, seks je zdrav.’

Direktor danske Uprave za zdravstvo Søren Brostrøm izjavio je da je dobro imati seksualne odnose tijekom pandemije koronavirusa te da to vrijedi i za one koji nisu u braku niti imaju stalnog partnera.

“Dobro je imati seksualne odnose, seks je zdrav. Mi podržavamo seks, ali prije svega siguran seks”, rekao je Brostrøm.

Dodao je i da osobe koje nisu u vezi ili nemaju stalne partnere također mogu imati seksualne odnose tijekom koronakrize.

“Na našim web stranicama imamo praktične upute kako imati seksualne odnose tijekom pandemije ako niste u vezi”, naglasio je danski zdravstveni stručnjak i time zapravo jasno dao do znanja da je upoznavanje potencijalnih seksualnih partnera moguće i u ovo vrijeme, no uz određena pravila.



Nije jedini koji se bavio ovom temom. Svjetska zdravstvena organizacija – WHO i zdravstvene institucije pojedinih zemalja imale su štošta za reći na temu seksa i koronavirusa. Zajednički zaključak jest da se koronavirus ne prenosi spolnim odnosom, ali se prenosi ljubljenjem.

“Seksualni odnos u vrijeme pandemije poželjan je samo ako je svaka strana dala svoj pristanak. I nikako se ne bi smjelo stupati u njega ako neka od osoba ima simptome koronavirusa”, navelo je irsko Ministarstvo zdravstva još u ožujku.

Uz napomenu da i za vrijeme pandemije treba prakticirati siguran seks, ali i da kontracepcija ne može spriječiti širenje virusa. Naglašava se još jednom da koronavirus najlakše prelazi s osobe na osobu tijekom ljubljenja, prenosi RTL.

Komentari