Doolin u Irskoj: Preslatko selo uz Atlantski ocean

Ovo simpatično, šareno selo je središte tradicionalne irske glazbe koja se svake noći svirala u lokalnim pubovima prije pojave korone, no svi se nadaju kako će ubrzo ponovno biti tako, opušteno i veselo.

Doolin (irski: Dúlainn) smješten je u okrugu Clare na obali Atlantika i omiljeno je turističko odredište, kako Iraca tako i posjetitelja iz svih dijelova svijeta.

Ljudi koji tamo žive uglavnom se odlično služe irskim gaelskim jezikom u svakodnevnoj međusobnoj komunikaciji, koji nema previše sličnosti s engleskim pa je strancima nemoguće dokučiti o čemu razgovaraju.

U blizini Doolina su brojna arheološka nalazišta, od kojih mnoga datiraju iz željeznog doba pa čak i ranije.



Kako je Doolin dom tradicionalne irske glazbe, tamo je prije pandemije znalo biti vrlo veselo, posebno u večernjim satima – uz pivo i ‘čašicu’ razgovora. Selo ima nekoliko pubova, u kojima se svira uglavnom stara tradicionalna glazba.

Pogledajte kako to izgleda i poslušajte zvukove nekih stari vremena:

Zanimljivost vezana za ovo selo

Doolin je centar zbivanja u igrici ​​PlayStation 3 2007 Folklor. To je mračna fantazijska avantura nadahnuta zapadnjačkim bajkama. Radnja je smještena u misteriozni Doolin, a dvoje stranaca, Keats i Ellen, udružuju se kako bi otkrili tajanstvenu legendu u zabačenom selu koje postoji na granici snova i stvarnosti.

Likovi iz igrice ubrzo saznaju da Doolin služi kao ulaz u fantastična carstva, pun stvorenja, duhova i čudovišta. Kako bi razriješili misterij sela i njihove prošlosti, par mora putovati tim svjetovima i otkrivati njegove tajne.

                                               

Dramatični krajolik ovog sela i simpatične mještane posjetitelji ne zaboravljaju tako lako.

 

Do sela se najčešće dolazi automobilom, no postoje i autobusne kao i brodske linije. Također, ovo mjesto je popularno odredište surfera zbog ogromnih valova.

 

Nekoliko kilometara od Doolina su ostaci dvorca Ballinalacken. U blizini je i tvrđava O’Brein’s Tower koju posjetitelji obvezno odlaze pogledati, a nalazi se na Moherskim liticama (Cliffs of Moher). Šetnica na ovoj litici uz Atlantski ocean pravi je izazov jer oštar i pomalo slankast oceanski vjetar tamo kao da nikad ne prestaje puhati, a njegova hladnoća probija vas do kostiju. No, bez obzira na to, sveukupni doživljaj te divlje irske strane je fantastičan, piše 24 sata.

Komentari