Donosimo sedam najvažnijih stvari za uspješnu vezu i zajednički život

Ilustracija: Pixabay

Uspješna veza i zajednički život nisu jednostavni. Nekim parovima to ide od ruke, kao da su stvoreni jedno za drugo, no ključ je u komunikaciji.

Ako oba partnera ulože puno truda u vezu, mogu imati dug zajednički život ispunjen srećom, a stručnjak za veze YourTango donosi sedam ključnih stvari koje bi parovi trebali prakticirati.

Komunikacija

Svaka uspješna veza počinje i završava s kvalitetnom komunikacijom. Artikuliranje misli, osjećaja i želja s partnerom nužno je za zdravu vezu iako mnogi zaboravljaju da je i stil komunikacije važan. Potrudite se raspravljati, učiti, slušati i prilagođavati se partnerovom stilu.

Briga

Veza zahtijeva veliku brigu. To znači da je treba štititi i čuvati, ali i unositi u nju privrženost i ljubav. Veze su danas lomljive više nego ikad, razumijevanja je sve manje. Kad razgovaramo moramo zadržati poštovanje prema partneru i odnositi se prema njemu ili njoj pažljivo.

Suosjećanje

Želja da razumijemo partnera osnova je suosjećanja u vezi. Svatko u vezu ulazi sa svojim očekivanjima, ali i različitim iskustvima i zato drugačije i percipiramo stvari i događaje oko sebe. Nešto što je vama možda posve nebitno, vašem partneru može biti vrlo važno. Suosjećanje, a onda i prihvaćanje razlika jedna je od najvažnijih stvari u vezi.

Kompromis

Realno je da se s partnerom ne možete slagati u svemu. No, prakticiranje kompromisa, kad se ne slažete, znači da poštujete partnera i da se možete oko svega dogovoriti. Kad postižete kompromise, zapravo pokazujete da vam je veza važnija od vlastitog ega.

Predanost

Kad se parovi odluče na predanost jedno drugome, znači da su izabrali raditi na vezi bez obzira na prepreke. Vjernost i predanost u vezi je nešto što birate svaki dan, iznova i iznova. Oni koji to iskreno misle, uvijek će naći rješenje da ostanu vjerni, a neodlučni će naći izgovor za bijeg. Sve što vrijedi u životu, zahtijeva predanost i trud.

Dosljednost

Dosljednost u ponašanju, provođenju zajedničkog vremena i komunikaciji u vezi čini veliku razliku. Nedosljednost stvara nemir i zbrku. Premda nove stvari parovi trebaju neprestano isprobavati, dosljednost je ono što će vezu očvrsnuti.

Obzirnost

Pokažite obzirnosti u vezi time što ste pažljivi, poštujete drugu osobu i pazite na izgovorene riječi i postupke. Uvijek imajte na umu partnerove osjećaje i njegovo, odnosno njezino stajalište. Shvatite da ste u vezi tim i da kod svake odluke morate uzeti u obzir partnerov stav kako biste doista bili sretni zajedno.

Komentari