Donosimo pet jednostavnih recepata za zdravi doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu koji nipošto ne treba preskakati jer nam daje svojevrsnu bazu koja će nas držati energičnima tijekom cijelog radnog dana. Također, važnost ovog obroka krije se i u činjenici što nas on na neki način priprema za sve obveze i napore s kojima se moramo suočiti. 

Iako mnogi, a posebno žene, zaziru od ugljikohidrata, oni su zapravo idealan izbor za početak dana, dok bi se količina proteina koju unosimo u organizam trebala povećavati kroz dan. Stoga vam u nastavku članka donosimo čak pet jednostavnih recepata za zdravi doručak koji će vas istovremeno zasititi i dati vam potrebnu snagu.

1. Grčki jogurt s voćnim dodacima

Svoj grčki jogurt možete nadopuniti i različitim voćem kao što su: jagode, borovnice, kupine, brusnice ili pak šumsko voće. Također, ovaj će vas obrok i dodatno zasititi ako u njega stavite orašaste plodove, koji zbog količine proteina i zdravih masti koje sadrže spadaju u namirnicu visoke nutritivne vrijednosti.

2. Zobena kaša s medom

Zobena kaša dobit će potpuno novu dimenziju ako u nju dodate i žličicu meda. Za med se može reći kako spada u tzv. zdrave šećere, stoga će vam ovaj obrok dati energiju potrebnu za brojne dnevne obveze te će ojačati vaš imunološki sustav. Kašu možete ukrasiti i voćem, a naš su prijedlog jagode i banane.

3. Zobene pahuljice s chia sjemenkama i kokosom

Zobene pahuljice, chia sjemenke i mrvice kokosa možete sve zajedno izmiješati i spremiti u staklenku. Na taj način imate sastojke za zobenu kašu koja vam može potrajati i tjednima. Sve što morate je zagrijati vodu ili mlijeko te ih preliti preko spremljene smjese.

4. Jogurt i cimet 

U članku o zdravim namirnicama već smo pisali o važnosti cimeta te o njegovim brojnim blagodatima na ljudsko zdravlje, pa vam svakako preporučujemo da ovu namirnicu konzumirate ujutro zajedno s jogurtom. Ovakva je kombinacija namirnica idealna za početak dana, budući da stabilizira razinu šećera u krvi te smanjuje tzv. loš kolesterol.

5. Jaja i slanina

Za kraj smo vam ostavili jedan pravi klasični doručak kojim ćete u svoj organizam unijeti dovoljne količine proteina i masti. Ipak treba napomenuti kako su jaja i slanina možda najbolja opcija ako vam prethodi naporan dan ili jutarnji trening. Također, ove se namirnice mogu iskoristiti i za brzi ručak.

Komentari