Donosimo par savjeta kako prepoznati domaću jagodu

U mnogim našim trgovinama za vrijeme cijele godine može se pronaći razno voće, pa čak i ono kojem je sezona odavno završila. Čest je to slučaj s ukusnim jagodama koje kao da su vjesnik toplih dana koji svi čekamo s veseljem. No, mnoge jagode u Hrvatsku stižu iz Turske, Španjolske i drugih zemalja koje su poznate upravo po izvozu tog crvenog voća.

Sezonsko i domaće voće uvijek je bolja opcija od uvoznog, no ponekad je zaista teško prepoznati domaću jagodu, jabuku ili drugo voće. Postoje i mnoge prevare da bi se jagode bolje prodale što je više nego dobar razlog za znati kako prepoznati domaću jagodu od uvozne.

Kako prepoznati domaću jagodu?

Jagode koje su uzgajane u domaćim plastenicima ili poljima također mogu biti tretirane pesticidima, a to što su domaće ne isključuje tu opciju. No, s domaćim jagodama barem znate da nisu prošle nekoliko granica, prepakiranja, vožnju i tko zna kakvo tretiranje. Uz to, kupnjom domaćih proizvoda podržavamo lokalne proizvođače, a time i cjelokupnu ekonomiju. I ono, možda najvažnije, domaće jagode su naprosto ukusnije od uvoznih.

Razlika kupljene i domaće jagode je u par elemenata – okusu, boji, mirisu i izgledu.



Okus domaće jagode

Glavna razlika domaće i kupljene jagode je u okusu. Kao i razlika kod uvoznih i domaćih rajčica, jagode proizvedene lokalno imat će puno intenzivniji okus. Neće se doimati kao da su plastične ili kao da biste im trebali dodati šećera da bi imale barem neki okus. Domaće jagode imaju jak, sladak i ukusan okus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Također, kad se koriste u kolačima, daju snažnu aromu.

Miris domaće jagode

Kupljene uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Kao i kod okusa, on će biti polovičan i jedva će podsjećati na jagodu. Razlog za to je što se uvozne jagode često beru dok nisu zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svjetlost koja u ovom slučaju izostaje.

Oblik domaćih jagoda

Za razliku od kupljenih jagoda, domaće jagode će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i puknućima. U posljednje vrijeme se kod uvoznih jagoda primjećuju vrlo veliki plodovi. Kod domaćih jagoda je to rijetkost te će većina biti srednje veličine i pune nepravilnosti u obliku. Uz to, uvozne jagode su jako tvrde na dodir i dok se jedu, dok su domaće puno mekanije.

Boja domaće jagode

Dok su uvozne jagode intenzivne crvene boje, domaće ne moraju biti takve. Dakako, to ovisi o sorti, no domaće jagode variraju od svijetlo crvene do tamno crvene boje. Boja domaće jagode unutra može biti puno svjetlija od vanjskog dijela, dok će uvozne jagode biti jarko crvene iznutra i izvana.

Peteljka kod domaće i uvozne jagode

Jedan od elemenata po kojem možete prepoznati domaću jagodu je i njena peteljka. Naime, kod domaćih jagoda je peteljka blijedo zelena, a razlog za to je to što su nedavno ubrane. Ako je peteljka tamnija, znači da je prošlo više vremena od berbe. Razlika je i u sjemenkama; domaća jagoda će imati puno više sjemenki od uvozne, piše N1. 

Komentari