Donosimo 10 tajni za pripremu savršenog hamburgera kod kuće

Hamburger imat će bolji i sočniji okus ako je meso “prošarano“ masnoćom. Stručnjaci tvrde da bi masnoća trebala zastupati 20 do 30 posto od ukupnog udjela smjese za izradu odreska od mljevenog mesa

1. Unaprijed mislite o izgledu hamburgera

Pristupite izradi hamburgera kao što slikar prilazi svojem platnu. Svaki element hamburgera isplanirajte unaprijed – od vrste peciva koji ćete iskoristiti do začina i dodataka. Upotrijebljeni će elementi utjecati na okus završnog proizvoda.

2. Ne koristite gotove hamburgere

Nema ništa loše u gotovim hamburgerima, ali ako želite uživati u neponovljivom gurmanskom užitku napravite svoje odrezak od mljevenog mesa. Junetina, janjetina, svinjetina ili čak veganska opcija od graha? Odaberite glavnu namirnicu prije nego što se odvažite na pripremu.

3. Nemojte se bojati masnoće

Mesni hamburger imat će bolji i sočniji okus ako je meso „prošarano“ masnoćom. Stručnjaci tvrde da bi masnoća trebala zastupati 20 do 30 posto od ukupnog udjela smjese za izradu odreska od mljevenog mesa. U suprotnom mogli biste jesti suh i neukusan hamburger.



4. Pripazite na veličinu odreska

Svaki hamburger, a pogotovo onaj s višim udjelom masnoće, stisne se tijekom termičke obrade. Upravo zato preporučuje se da napravite odreske koji su nešto veći od promjera peciva kako biste imali savršenu kompoziciju nakon pečenja.

5. Dobro začinite hamburger

Odabirom začina za hamburgere možete svijetu pokazati da ste majstor na ovom području. U hamburgere se obično stavljaju sol i papar, ali na raspolaganju su vam i svi drugi začini – od čilija preko kardamoma do češnjaka u prahu. Začini bi trebali komplimentirati dodacima koje ćete staviti na mesni odrezak.

6. Odaberite najbolje pecivo

Kupujete li pecivo za hamburgere koje je pakirano u vrećice u trgovinama, velike su šanse da nećete biti zadovoljni konačnim proizvodom. Savršene pecivo mora biti stabilno i kompaktno kako bi upilo sokove od pečenja i dodataka. Također ne smije biti teže od odreska. Previše kruha će uništiti okus hamburgera.

7. Ne pretjerujte s dodacima

Dodaci daju hamburgeru okus i teksturu, ali i povezuju meso s pecivom. Ipak, nemojte pretjerivati s dodacima jer biste mogli maskirati okus mesa. Dodaci trebaju igrati kontrast slanom i masnom odresku – pa birajte kisele, slatke, kremaste i hrskave dodatke poput zelene salate, kiselih krastavaca, luka, rajčice i slično.

8. Ne forsirajte samo kečap

Kečap u hamburgeru je uobičajena pojava koju možete razigrati svojim kulinarskim igrama. Poigrajte se okusima, na pecivo namažite maslac od kikirikija, karamelizirani luk, umak za roštilj ili senf.

9. A što je sa sirom?

Pametno odabrana kriška sira hamburger pretvara u sočni cheeseburger. Birajte vrste sira koji su lako topljivi, a krišku stavite na odrezak neposredno prije vađenja iz tave. Imate li kakav topli dodatak (poput chutneyja) stavite ga odmah na sir kako bi se kriška brže rastopila.

10. Ispecite na na pravilan način

Amerikanci uglavnom peku hamburgere na roštilju kako bi dobili zapečen komad mesa sa zamamnim mirisom dima. No ovakva termička obrada može biti problematična. Zbog nejednake distribucije topline neki odresci mogu biti previše zapečeni, a drugi pak nedovoljno obrađeni. Upravo zato najsigurnije je odreske ispeći u tavi od lijevanog željeza.

Komentari