DOMAĆI KVASAC Evo kako ga samostalno možete napraviti i imati još ukusniji kruh

Zbog epidemije koronavirusa građani su opustošili police u supermarketu. Brojni su nagomilali brašno u svojim domovima, ali što ako nestane kvasca?

Slovenka Anita Šumer na svom je Instagram profilu pokazala kako samostalno napraviti kvasac. Šumer je i autorica knjige “Kvasomanija”, a na Instagramu ima više od 70 tisuća pratitelja.

View this post on Instagram

Hi my dear sourdoughmaniacs 🤗 You might have noticed that I'm taking part in a unique sourdough experiment that's being conducted by the Center for Bread Flavour in St. Vith (Belgium) by the @the_sourdough_librarian and @puratosgroup. Main topics of it are the analysis of sourdough, baking bread with it, studying digestibility, sensory analysis, as well as visits to the one and only sourdough library in the world, plus Mainson du Levain, and the production site 😉A few bakers across the globe received a package last week with instructions, tubes, and a bag of stone-ground flour😍 You can find more info about it in my IG-TV channel. Days 3-6 are basically just refreshing the starter, tomorrow I'm taking new samples and freezing them till Sunday when I'm leaving early in the morning for Brussels 👍 * This is Rudl Stone-Ground Junior in his receding stage, he loves constant 25 degrees Celsius a lot and the flour too! I hope you'll like it as much as I do🤗 * What's the name of your starter? Have you registered yours at the Quest for Sourdough website already? If not, give it a go, my Rudl has been part of it since the beginning in 2016 🙌 * Enjoy your day and let's bake the world a better place💕 #heresmyfood #feedfeed #bbga #sourdough #breadlove #healthyfood #fermentation #sourdoughschool #imsomartha #f52grams #howisummer #thebakefeed #artofplating #chefsgossips #drozomanija #anitasumer #sourdoughmania #eater #bread #baking #sourdoughstarter #buzzfeast #levain  #kitchn #wildyeast #sourdoughclub #bread #fermentation #microbes #wondersofnature @food @thefeedfeed @breadbakersguild @foodnetwork @marthastewart @bonappetitmag @doriegreenspan @jamieoliver @foodandwine @thebakefeed @chefsroll @businessinsider @saveurmag @bbcgoodfood @chefsgossips @hatchettebooks @breadmasters @instagram  @thisisinsiderfood @thisisinsider @food52

A post shared by Anita Šumer – Sourdough ❤️ (@sourdough_mania) on

Osim brašna i vode trebat će vam staklenka s poklopcem i dobra vaga. Što se tiče brašna, možete uzeti obično pčenično, no najbolji rezultati postižu se s raženim, jer na njemu živi najviše mikroorganizama koji se u pravim uvjetima rado prihvate fermenriranja, piše Slobodna Dalmacija.

PRVI DAN:

Pomiješajte 20 g brašna s 20 g vode, stavite u staklenku i na nju samo prislonite poklopac. Ostavite na toplome mjestu, no ne u blizini grijaćih tijela. Ako vam je u kući prohladno, možete ju zamotati u dekicu. Kasnije tijekom dana još jednom promiješajte mješavinu.

DRUGI DAN:

U staklenku dodajte još 20 grama brašna i 20 grama vode i dobro promiješajte. Kasnije pomiješajte još jednom.

TREĆI DAN:

Dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode. Promiješajte dva puta u danu.

U staklenci bi se sada trebali pojaviti znakovi aktivnosti. Smjesa bi trebala malo narasti i kiselo mirisati.

ČETVRTI DAN:

Pola smjese izlijte (možete ju upotrijebiti za palačinke ili slično tijesto). Postupite isto kao i trećeg dana.

PETI DAN:

Postupite kao i prethodnog dana (pola odlijte i dodajte navedenu količinu brašna i vode). Dobro promiješajte.

ŠESTI DAN:

Ponovite isti postupak.

SEDMI DAN:

Kvasac je gotov.

A evo i kako ga koristiti. Za manji kruščić od 300 grama brašna dovoljno vam je 100 grama divljeg kvasca i 200 grama vode. Želite li veći kruh, uhvatite se matematike.

Komentari