Deset stvari koje niste znali o ´zabranjenom voću´: Na Barbadosu ga zovu jednim od sedam čuda

Pixabay

Grejp može imati promjer i do 15 centimetara i težiti do kilogram i pol, a na Barbadosu ga nazivaju i jednim od sedam čuda…

Brzinski desert od grejpa možete napraviti uz tek nekoliko sastojaka. Pomiješajte dvije žlice šećera i 3 žlice bijelog ruma koje kuhajte toliko dugo dok se količina ne reducira na dvije žlice. Potom prelijte kriške, ostavite 10 minuta pa poslužite s tučenim vrhnjem, muškatnim oraščićem i jagodama. A dok se grejp marinira pročitajte 10 zanimljivosti o tom neobičnom agrumu :).

1. Grejp je nastao kao prirodni hibrid na Barbadosu, zbog čega je i jedan je od simbola tog otoka, gdje je poznat i kao „zabranjeno voće“. Naziva se i jednim od sedam čuda Barbadosa.

2. Naziv je dobio jer raste u grozdovima poput grožđa (grapes).



3. James MacFadyen 1837. godine grejp je pogrešno opisao kao “mutaciju pomela”, da bi se tek kasnije potvrdilo da je riječ o hibridu naranče i pomela.

4. Čudesni citrus nije bilo popularan zbog gorko-kiselog okusa i zbog toga se u početku koristio samo kao ukras, osobito njegovi lijepi listovi.

5. Grejp sadrži spojeve koji mogu utjecati na apsorpciju lijekova – bilo potaknuti učinak lijeka ili ga smanjiti. To se posebno odnosi na lijekove za visoki tlak, srčanu aritmiju, lijekove za alergiju te one protiv tjeskobe i nervoze.

6. Veliki grejp ili pomelo može imati promjer i do 15 centimetara i težiti do kilogram i pol. Meso se dijeli na 8-11 kriški, a okus varira od slatkog do kiselog i gorkog.

7. Sok od grejpa i masna, primjerice pržena hrana idealna su kombinacija. Aktivni sastojci grejpa smanjuju apsorpciju masnoća pa se zbog toga i manje debljamo.

8. Na jednom drvetu grejpa se može naći i do 680 kilograma tog voća.

9. Čak 92 posto grejpa čini voda, što je u usporedbi s ostalim voćem među najvećim postotkom.

10. U samo pola grejpa nalazi se više od polovice (60 posto) preporučene količine vitamina C zbog čega ga je dobro uvrstiti na dnevni jelovnik, piše Punkuer.dnevnik.hr 

Komentari