Danska postaje prva zemlja u svijetu koja će za obuku vojnih pilota koristiti električne avione

Ilustracija: Pixabay

Ratno zrakoplovstvo Kraljevine Danske postaje prvo koje će koristiti električne avione za temeljnu obuku vojnih pilota

Slovenska tvrtka Pipistrel priopćila je kako je Ministarstvo obrane Kraljevine Danske pokrenulo plan kojim nastoje prijeći na ekološki prihvatljivijih rešenja kada je u pitanju temeljna obuka vojnih pilota, prenosi Tango Six.

Tako će, u zrakoplovnoj bazi Karup, biti stacionirani novi električni avioni koji će biti iznajmljeni od Pipistrela, a Kraljevsko ratno zrakoplovstvo Danske postat će prvo u svijetu koje u operativnoj upotrebi ima ovakve letjelice.

Prema planu, dva električna aviona Velis Electro bit će isporučena pilotskoj školi u Karupu, u rujnu ove godine, gdje će biti korišteni u dvogodišnjem probnom periodu. Kako je još navedeno, u početku će avione procjenjivati iskusni piloti, ali će se zatim koristiti kao avioni za obuku, uključujući i program obuke škole za nove pilote. Pipistrel Velis Electro prvi je u potpunosti električni avion u svijetu sa certifikatom tipa, a u Danskoj će biti korišten pored postojećih aviona za obuku tipa SAAB T-17.



– Svako ima odgovornost da doprinese sprečavanju klimatskih promjena. Ovo se također odnosi i na sferu obrane. Stoga smo odlučili nabaviti električne zrakoplove za naše ratno zrakoplovstvo. Električni avioni će se, između ostalog, koristiti za obuku. Iskustvo će biti važno za buduće nabavke opreme u sferi obrane – izjavila je ministrica odbrane Danske Trine Bramsen.

Potpukovnik Casper Børge Nielsen iz Agencije za obrambeni materijal i nabave Ministarstva obrane ima dugogodišnje iskustvo kao probni pilot. Sada je zadužen za ispitivanje električnih aviona za upotrebu u letačkoj obuci u Ratnom zrakoplovstvu.

Upozorio je i da još uvijek postoje neka ograničenja, jer je ovakvo letenje još početnoj fazi razvoja, ali će, što se tiče letačke obuke, dvije letjelice moći pokriti brojne potrebe danskog Ratnog zrakoplovstva.

Dodao je i da je cilj bio da se stekne neko iskustvo u letu električnim avionima u ranoj fazi njihovog razvoja, tako da će oni biti u prvom planu kada se ova tehnologija tokom godina bude razvijala.

Dvije letjelice bit će dodijeljene  Kraljevskim danskim oružanim snagama u suradnji sa tvrtkom Green Aerolease iz Francuske, vlasnika najveće do sada flote aviona Pipistrel Velis Electro sa kojom je Pipistrel već uspostavio partnerstvo.

Komentari