Crna čokolada nije ništa zdravija od mliječne

Iako se crna čokolada češće smatra zdravijom od mliječne čokolade, razlika između njih je neznatna, navode stručnjaci.

Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svome sastavu ima više polifenola od mliječne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno djelovanje na organizam.

No da biste ih unijeli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u njemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unijet ćete dovoljno i polifenola.

I crna i mliječna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, no često ima više masnoće.



Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mliječne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umjerena konzumacija čokolade je dobra, stručnjaci kažu, no ne i ako je jedete previše i prečesto.

Kako se ne biste pretjerano uživali u konzumaciji čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, zasebno pakirane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada.

Ako vas ovo ne spriječi od prejedanja, možete odvojiti manje porcije čokolade i pohraniti je u zamrzivaču. Kad je izvadite, pustite da vam se manji komadi tope u ustima, što je puno zdravije nego jesti čitave retke odjednom.

Komentari