Čokoladna torta bez brašna s krokantima od lješnjaka

Ilustracija Foto: Pixabay

U ovu čokoladnu tortu umjesto brašna dodaju se bademi te se odlično slaže s krokantima od lješnjaka. 

Potrebni sastojci su 250 g maslaca sobne temperature, 90 g čistog kakaa, 7 velikih jaja, 275 g smeđeg šećera, 150 g mljevenih badema. Za krokante 1,5 šalica šećera, 90 ml vode
350 g prženih lješnjaka.

Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Umutite maslac i u njega prosijte kakao te miješajte sve dok ne postignete kremastu gustoću.

U posebnoj posudi koju ste postavili iznad kipuće vode (pazite da gornja posuda ne dodiruje vodu) mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i dok im se ne udvostruči volumen.



Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodavajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena. Izlijte smjesu u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45 minuta. Kada je torta gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi.

Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.

Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici. Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.

U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel. Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Razlomite i dodajte krokante na tortu i poslužite, piše Tportal.

Komentari