Cjepiva možda utječu na menstrualni ciklus, znanstvenici istražuju

Ilustracija Foto: Twitter

Znanstvenici istražuju može li koronavirus utjecati na menstrualni ciklus. Dosad su se nepravilna krvarenja prijavljivala anegdotski i bilo je teško utvrditi vezu između promjena u ciklusu i cjepiva.

Te promjene mogle su biti i rezultat utjecaja nekih drugih faktora poput stresa, prehrane ili životnih navika. Nedostajali su i podaci koji bi pratili promjenu ciklusa nakon primanja cjepiva u globalu.

Ako bi znanstvenici u konačnici utvrdili da postoji veza između cjepiva i kratkotrajnih promjena u ciklusu, to i dalje ne bio dovoljan razloga za izbjegavanje cjepiva, smatraju.


“Prednosti cjepiva zasigurno nadmašuju jedan težak ciklus, i ako jesu povezani”, smatra ginekologinja i profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale, Mary Jane Minkin.

Nedavno je pokrenuto istraživanje te iako nalazi neće utvrditi postoji li veza između cjepiva protiv koronavirusa i promjena menstrualnog ciklusa, mogli bi pomoću u postavljanju temelja za daljnja istraživanja, navodi jedna od istraživačica sa Sveučilišta u St. Louisu, Katharine Lee.

I ginekologinja Jen Gunter iz San Francisca kaže da je moguće da postoji povezanost jer sluznica maternice sadrži imune stanice koje pomažu u zaštiti maternice.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ne postoje dokazi da bilo koje cjepivo, uključujući ono protiv koronavirusa, utječe na plodnost, prenosi AP.


Komentari